• Home
  • Kategorie
    • Ciasta
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta bez pieczenia
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Rolady
      • Serniki
      • Szarlotki
      • Tarty
      • Torty
    • Ciasteczka
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffinki i babeczki
    • Wypieki wytrawne
      • Wypieki na słono
      • Pieczywo
    • Wypieki świąteczne
      • Boże Narodzenie
      • Halloween
      • Walentynki
      • Wielkanoc
    • Pralinki
  • Przeliczniki
    • Produkty sypkie
    • Produkty płynne
    • Pozostałe
  • Spis treści
  • Kontakt

Świat Ciasta

facebook instagram twitter pinterest flickr


Nieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem.

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
Dekoracja:
  • 2 białka
  • 50 dag cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • barwniki spożywcze: czerwony i czarny
  • kakao
Mąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki" i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3). Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4).
Przygotować lukier do dekoracji. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Następnie dzielić go partiami i dekorować dodając do lukru odpowiednie barwniki. Trzymać się wzoru na podstawie zdjęć załączonych poniżej (fot.5-9). 

Przepis: malacukierenka.pl     Dekoracja: cookieconnection


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
2 komentarzy


Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :)

Składniki:
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 65 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 165 g masła
  • 2 czubate łyżki śmietany
Dodatkowo:
  • ok. 600 g gotowej masy makowej
  • roztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
Mąkę przesiać na stolnicę.  Masło posiekać na mniejsze kawałki i rozetrzeć z mąką, tak aby powstała konsystencja sypkiego piasku. Wymieszać następnie z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie). W środku ponacinać otwory wzdłuż obu boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2). Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Źródło: addiopomidory.blogspot.com


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
4 komentarzy


Kiedy myślę o świętach Bożego Narodzenia, od razu na myśl przychodzą mi określone smaki... takie jak mak, migdały, marcepan, czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.

Składniki na ciasto:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonego maku
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem serowo-czekoladowy:
  • 120 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 160 g masła
  • 400 g serka kremowego Philadelphia
Czekoladę mleczną podzielić na 12 części. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę (fot.1). 
100 g marcepanu pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę bez żadnych grudek. Dalej miksując dodać miękkie masło.
Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.
Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). 
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam ilość składników. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać partiami cukier i serek. Krótko zmiksować. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Całość wstawić do lodówki, aby krem stężał. Gotowym kremem udekorować wierzch babeczek (fot.4).

Źródło: domowe-wypieki.pl


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
2 komentarzy


Ponieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
  • 125 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 40 g drobnego cukru
  • 30 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 30 g miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g maku
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 35 g gęstej pomarańczowej marmolady
Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku.  Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później.

Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej natomiast, dodać mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
Jasną masę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 18 cm (fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. 

Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2).  Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.

Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciastka tylko zaczną się rumienić. Dobrze jest pilnować tego momentu, żeby ciastka nie wyszły zbyt twarde. Studzić na kratce.   

Źródło: addiopomidory


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarzy


W tym roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. 

Składniki na piernikowe elementy:
  • 1200 g mąki pszennej
  • 500 g masła
  • 400 g ciemnego cukru (muscovado)
  • 14 łyżek płynnego miodu
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika

Składniki na biały lukier:
  • 2 białka
  • 50 dag cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na brązowy lukier:
  • 2 białka
  • 50 dag cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki kakao

Dodatkowo:
  • 4 lizaki - laski Mikołaja

Ponieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek miodu. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do miski wsypać 600 g mąki, 1,5 łyżeczki sody, 5 łyżeczek przyprawy korzennej, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano - cukrową i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.

Masę piernikową wałkować na placki grubości 3-4 mm (można je odrobinę podsypywać mąką) i kolejno wycinać elementy na podstawie przygotowanego szablonu (fot.1) dostępnego tutaj . Jedynie dwunastokąty (podstawy) należy rozwałkować nieco grubiej, na placki około 5 mm. Następnie przenosić je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia sobie pracy największe elementy karuzeli rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia - dzięki temu nie musiałam ich odrywać od blatu i deformować, podczas przenoszenia na blachę.

Pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ważne, żeby brzegi zaczęły się wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia (fot.2).

Po wyczerpaniu pierwszej części ciasta, dokładnie tak samo szykujemy drugą część.

Teraz czas na dekorowanie poszczególnych elementów. Przygotujemy biały lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Wszystkie części karuzeli (oprócz dwunastokątnych podstaw) ułożyć na płasko i udekorować wg uznania (fot.3). Odłożyć do całkowitego wyschnięcia lukru. 

Ponieważ konstrukcja budowli, jest dosyć spora i może być zbyt dużym obciążeniem dla ciasta piernikowego zalecam wykonanie wzmocnienia podstawy, które będzie całkowicie schowane w podstawie karuzeli. Swoje wzmocnienie zbudowałam z tworzywa PCV spienionego o grubości 3 mm (fot.5). Jest bardzo proste w obróbce i można je wycinać zwykłym nożykiem do tapet.

Przygotować brązowy lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów karuzeli.

Zaczynamy łączyć nasze elementy. Najpierw podstawa. Wziąć jeden z dwunastokątów (pozioma podstawa podłogi) i za pomocą lukru przyklejać do niego 12 szt. pionowych elementów podstawy (fot.4). Kiedy już wyschną i są stabilne wstawić wcześniej przygotowaną konstrukcję z PCV (kołem do góry), polukrować górne krawędzie pionowych elementów podstawy i przykryć całość drugim dwunastokątem. Odstawić do wyschnięcia.
Teraz skleić elementy podpory dachu (fot.6). Odstawić do wyschnięcia.
Na koniec dach. Do ostatniego dwunastokąta podoklejać elementy otoku dachu, a kiedy wyschną - posklejać trójkąty stanowiące kopułę karuzeli (fot.7).
Bardzo ważna rzecz! Konstrukcja powinna być bardzo precyzyjna, tak więc w momencie, kiedy stwierdzimy, że któryś z elementów jest za długi albo za szeroki (bo np. piernik za bardzo wyrósł), spokojnie możemy go dociąć nożem - tak żeby wszystko ze sobą idealnie pasowało.

Kiedy już wszystko ładnie wyschnie i jest w pełni stabilne, połączyć ze sobą podstawę, podporę dachu (fot.8) i dach. Wkleić lizaki, które będą stanowiły podstawę do umieszczenia koników (fot.9), a na koniec piernikowe koniki (fot.10). I to już wszystko. Mamy karuzelę  :)


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
22 komentarzy
Nowsze posty
Starsze posty

O mnie

Autorka bloga - mapik27
Mam na imię Magda i uwielbiam piec ciasta. Przepisami umieszczonymi na tym blogu,
chce was zarazić swoją pasją :)

Obserwuj mnie

Popularne posty

  • Sernik z białą czekoladą i malinami
  • Torta di mele - czyli włoska szarlotka
  • Sernik z Białymi Michałkami
  • Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
  • Sernik Rafaello

Kategorie

Babki i inne ciasta ucierane Boże Narodzenie Ciasta bez pieczenia Ciasta drożdżowe Ciasta z kremem Ciasta z owocami Ciastka i ciasteczka Halloween Muffinki i babeczki Na słono Pieczywo Pralinki Rolady Serniki Szarlotki Tarty Torty Walentynki Wielkanoc

Lista moich blogów

  • Świat Domowej Kuchni
  • Świat Ciasta
  • Prywatne Podróże

Wybierz składnik

Ananasy Banany Brzoskwinie
Gruszki Jabłka Jagody
Jeżyny Kokos Maliny
Morele Pomarańcze Rabarbar
Truskawki Wiśnie Żurawina

Food Portale

Smaker.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Najlepsze blogi kulinarne w jednym miejscu!
FlyB - Kulinaria
FlyB - Kulinaria

Created with by BeautyTemplates