Makowczyki
Ponieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 125 ml mleka
- 200 g mąki
- 40 g drobnego cukru
- 30 g słodkiego mleka skondensowanego
- 30 g miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 50 g maku
- 20 g orzechów włoskich
- 20 g rodzynek
- 35 g gęstej pomarańczowej marmolady
Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez 40 minut. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnie na 15 minut przed zmieleniem, wstawić do zamrażarki. Dzięki temu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku. Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później.
Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej natomiast, dodać mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
Jasną masę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 18 cm (fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar.
Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2). Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.
Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciastka tylko zaczną się rumienić. Dobrze jest pilnować tego momentu, żeby ciastka nie wyszły zbyt twarde. Studzić na kratce.
drukuj przepis
0 komentarzy