Babeczki makowo-marcepanowe

by - grudnia 16, 2014



Kiedy myślę o świętach Bożego Narodzenia, od razu na myśl przychodzą mi określone smaki... takie jak mak, migdały, marcepan, czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.

Składniki na ciasto:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonego maku
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem serowo-czekoladowy:
  • 120 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 160 g masła
  • 400 g serka kremowego Philadelphia
Czekoladę mleczną podzielić na 12 części. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę (fot.1)
100 g marcepanu pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę bez żadnych grudek. Dalej miksując dodać miękkie masło.
Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.
Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). 
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam ilość składników. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać partiami cukier i serek. Krótko zmiksować. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Całość wstawić do lodówki, aby krem stężał. Gotowym kremem udekorować wierzch babeczek (fot.4).

Źródło: domowe-wypieki.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy