Ciasteczka waniliowe z marcepanem i białą czekoladą

by - listopada 24, 2025

Te ciasteczka to połączenie wszystkiego, co w słodkościach najlepsze: maślanej kruchości, głębokiego aromatu wanilii i jedwabistej słodyczy marcepanu. Dzięki dodatkowi proszku budyniowego ciasto jest wyjątkowo delikatne - zupełnie inne niż klasyczne kruche wypieki.
Największy urok tkwi jednak w ich wyglądzie. Marcepanowe „nitki”, wyciśnięte na wierzch ciasteczek, tworzą efektowną strukturę, która po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiąca. W środku czeka kontrastujący, owocowy akcent - odrobina truskawkowego dżemu, który dodaje świeżości. Całość wieńczy delikatna posypka z białej czekolady, która sprawia, że ciasteczka prezentują się jak małe cukiernicze perełki.
To idealna propozycja na święta, spotkania rodzinne, do kawy… albo po prostu wtedy, gdy chcesz sprawić sobie coś wyjątkowego.
Z podanych składników wychodzi około 32 ciasteczka.


Składniki:

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (w proszku)
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g dżemu truskawkowego
  • 30 g białej czekolady (do posypania)

Do miski przełożyć miękkie masło, cukier puder, sól, ekstrakt waniliowy i jajko. Utrzeć robotem na jednolitą masę. Dodać mąkę i budyń w proszku, i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do temp.: 180°C (grzanie góra-dół).

Wyjąć ciasto z lodówki i odciąć z niego 200 g. Odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować, na posypanej mąką stolnicy, na grubość 4 mm. Wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać odłożone 200 g ciasta i dokładnie zagnieść wszystko razem. 
Odrywać niewielkie porcje masy i umieszczać pojedynczo w prasce do czosnku.  Wyciskać porcje a'la spaghetti, dociskając do krążków ciasta. Kiedy już wszystkie ciasteczka będą gotowe, trzonkiem drewnianej łyżki, wykonać małe wgłębienia na środku każdego ciasteczka i piec przez 10–12 minut.

Po ostygnięciu ciastek, podgrzać lekko dżem truskawkowy i nałożyć go łyżeczką do wgłębień. Gdy dżem ostygnie i stężeje, na wierzch zetrzeć białą czekoladę.


Źródło: nicoleszuckerwerk
  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy