Rolada Kinder Delice Coco
Ta rolada to prawdziwa gratka dla miłośników kokosa i czekolady. Puszysty, kakaowy biszkopt zwinięty w perfekcyjny rulon skrywa w swoim wnętrzu porcję kokosowego kremu, który nadaje całości wyjątkowego charakteru. Krem jest zwarty i intensywnie aromatyczny — bogaty w wiórki kokosowe, które przyjemnie chrupią przy każdym kęsie.
Połączenie delikatnego biszkoptu i wyrazistego kokosowego nadzienia tworzy kontrast, który smakuje jak deser inspirowany kultowym batonikiem, ale w domowej, jeszcze pyszniejszej wersji. Całość wieńczy warstwa mlecznej czekolady oraz dekoracyjne wzory z ciemnej czekolady, które przywołują charakterystyczny wygląd Kinder Delice.
To rolada, która prezentuje się elegancko, smakuje obłędnie i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto kocha intensywne smaki i kokos w najlepszym możliwym wydaniu.
Połączenie delikatnego biszkoptu i wyrazistego kokosowego nadzienia tworzy kontrast, który smakuje jak deser inspirowany kultowym batonikiem, ale w domowej, jeszcze pyszniejszej wersji. Całość wieńczy warstwa mlecznej czekolady oraz dekoracyjne wzory z ciemnej czekolady, które przywołują charakterystyczny wygląd Kinder Delice.
To rolada, która prezentuje się elegancko, smakuje obłędnie i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto kocha intensywne smaki i kokos w najlepszym możliwym wydaniu.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 90 g mąki
- 30 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Do dekoracji:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 500 g czekolady gorzkiej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (przez 5-6 minut). Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Pod koniec wlać - cienkim strumykiem olej i ponownie delikatnie przemieszać całość.
Przygotować największą, płaską blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wylać przygotowane ciasto na roladę. Wyrównać. Piec na środkowym poziomie około 13-15 minut.
Po upieczeniu zostawić biszkopt na 5 minut w półotwartym piekarniku. Następnie biszkopt zdjąć z blachy, odwrócić i zdjąć delikatnie papier. Biszkopt przełożyć na ściereczkę i jeszcze ciepły delikatnie i pomału zawinąć w rulon (stroną dłuższą). Zostawić do wystygnięcia.
Teraz należy przygotować krem kokosowy. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder. Ubić wszystko razem na gęsty krem. Pod koniec ubijania dosypać wiórki kokosowe i ponownie wszystko przemieszać.
Ciasto na roladę rozwinąć i posmarować ubitym kremem, zostawiając wolny fragment na końcu (około 5 cm od krawędzi). Zrolować całość. Wstawić do lodówki.
Czekoladę mleczną razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę z lodówki i polać nią ciasto. Zanim czekolada mocno stwardnieje, posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Na koniec ciasto ozdobić gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Tworząc wzorek z kwadratów, jak na oryginalnym batoniku Kinder Delice.





















0 komentarzy