Sernik Kinder Chocolate z malinami
Ten sernik to prawdziwa uczta dla zmysłów – elegancki, delikatny i pełen kontrastów smakowych. Połączenie kremowej masy serowej z aksamitnym kremem Kinder Chocolate daje niezwykle harmonijny efekt, który równoważą soczyste, świeże maliny. Dzięki temu całość nie jest przesłodzona, a każdy kawałek zaskakuje przyjemną lekkością.
Charakter ciasta podkreśla czekoladowa baza, krem mascarpone o jedwabistej konsystencji oraz delikatna polewa z mlecznej i białej czekolady. To połączenie sprawia, że sernik nie tylko pięknie wygląda, ale także zachwyca głębią smaku.
Dopełnieniem całości są dekoracje z malin, czekoladek Kinder i puszystej bitej śmietany. Dzięki nim sernik prezentuje się wyjątkowo efektownie i doskonale wpisuje się w atmosferę uroczystych okazji.
To sernik, który łączy w sobie dziecięcą radość smaku z wyrafinowanym charakterem. Idealny, by zaskoczyć gości czymś jednocześnie znanym, ale w zupełnie nowej odsłonie.
Charakter ciasta podkreśla czekoladowa baza, krem mascarpone o jedwabistej konsystencji oraz delikatna polewa z mlecznej i białej czekolady. To połączenie sprawia, że sernik nie tylko pięknie wygląda, ale także zachwyca głębią smaku.
Dopełnieniem całości są dekoracje z malin, czekoladek Kinder i puszystej bitej śmietany. Dzięki nim sernik prezentuje się wyjątkowo efektownie i doskonale wpisuje się w atmosferę uroczystych okazji.
To sernik, który łączy w sobie dziecięcą radość smaku z wyrafinowanym charakterem. Idealny, by zaskoczyć gości czymś jednocześnie znanym, ale w zupełnie nowej odsłonie.
Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, ponieważ każda warstwa musi dobrze zastygnąć - tak więc najlepiej rozplanować go sobie na całe 2 dni.
- 150 g ciastek czekoladowych HIT z kremem waniliowym
- 40 g masła (miękkiego)
Masa serowa:
- 750 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1½ łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g świeżych malin
Krem Kinder Chocolate:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g czekoladek Kinder Chocolate
- 200 g serka mascarpone (schłodzony)
- 1½ łyżeczka żelatyny
- 40 ml wody
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g białej czekolady
- 40 ml śmietany kremówki 30%
Do dekoracji
- świeże maliny
- czekoladki Kinder Chocolate
- 100 g śmietany kremówki ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru
Rozpoczynamy od wykonania spodu ciasta. Ciasteczka HIT połączyć z miękkim masłem i rozdrobnić w malakserze do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć jej dno papierem do pieczenia, nałożyć obręcz - tak, żeby reszta papieru wystawała na zewnątrz. Następnie przełożyć masę ciasteczkową do formy, dokładnie docisnąć i wyrównać, np. przy pomocy dna szklanki. Gotowy spód umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Do małego garnuszka wlać 300 ml śmietanki kremówki. Dodać 1½ łyżki żelatyny. Podgrzewać (cały czas mieszając) do momentu rozpuszczenia się żelatyny - tak żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotujemy czekoladową śmietankę do kremu. 500 ml śmietanki kremówki 30% podgrzać w rondelku razem z 250 g czekoladek Kinder Chocolate. Mieszać cały czas trzepaczką. Kiedy czekoladki dobrze się rozpuszczą i połączą ze śmietanką - odstawić do wystudzenia. Wystudzoną śmietankę, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Maliny umyć i odstawić, żeby dobrze się osuszyły.
750 g serka mascarpone przełożyć do dużej miski. Dodać 4 łyżki cukru pudru i przestudzoną śmietanę kremówkę z żelatyną. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych gródek. Odstawić robot. Przełożyć całość do tortownicy. Wyrównać a następnie powciskać maliny w masę serową, tak żeby całkowicie się zanurzyły (zachować odstępy między malinami około 4-5 cm). Ponownie wyrównać masę. Wstawić do lodówki na całą noc.
Teraz czas na krem Kinder Chocolate.
1½ łyżeczki żelatyny zalać 40 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia (na około 5 minut). Po tym czasie wstawić na około 12-15 sek. do kuchenki mikrofalowej. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę z czekoladkami, przelać do miski i miksować chwilę robotem na średnich obrotach, tak żeby się napowietrzyła i powstały bąbelki. Dodać 200 g serka mascarpone, zwiększyć obroty i miksować wszystko razem na gęsty krem. Pod koniec wlać rozpuszczaną żelatynę. Wymieszać. Wyłożyć na warstwę serową z malinami. Wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Przygotować polewę. Obydwie czekolady (mleczną i białą) połamać na mniejsze kawałki i razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć obręcz z sernika i polać go polewą czekoladową.
Po zastygnięciu polewy, sernik udekorować ubitą śmietanką, malinami i kawałkami czekoladek Kinder Chocolate.
0 komentarzy