Ciasteczka dyniowe z jabłkami

by - września 28, 2025

Jesień ma swój niepowtarzalny smak – pachnie cynamonem, dynią i jabłkami. I właśnie te trzy aromaty spotykają się w ciasteczkach dyniowych z jabłkami – w środku miękkie i pachnące dynią oraz cynamonem, a na wierzchu wypełnione soczystymi jabłkami i oblane słodkim karmelem. Są miękkie, lekko wilgotne w środku i delikatnie chrupiące na brzegach, a każdy kęs to połączenie słodyczy dyni, wyrazistej nuty cynamonu i owocowej świeżości jabłek. A gdy do całości dodamy jeszcze odrobinę karmelu, trudno wyobrazić sobie coś bardziej kojącego w chłodny, jesienny dzień. To deser, który smakuje najlepiej z kubkiem gorącej herbaty lub kakao i sprawia, że nawet najbardziej pochmurne popołudnie nabiera wyjątkowego uroku.

 
Składniki na 9 dużych ciastek:

  • 120 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 40 g brązowego cukru
  • 40 g białego cukru
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g puree z dyni
  • 250 g pszennej mąki
Do obtoczenia ciastek:

  • 40 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka do wypełnienia:

  • 2 duże kwaśne jabłka (np. Reneta)
  • 20 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 100 ml wody

Dodatkowo:

  • sos karmelowy lub kajmakowy 

Do miski włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać pozostałe składniki i zagnieść dokładnie na jednolite ciasto. Następnie podzielić je na porcje i formować kulki o wadze około 50 g każda, obtoczyć je w mieszance cukru i cynamonu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w dużych odstępach). Delikatnie zgnieść każdą kulkę na placek, o grubości około 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez 20–25 minut. 
W międzyczasie obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę (1x1 cm). Wrzucić do rondelka. Posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną, zalać wodą i gotować do miękkości, aż powstanie gęste nadzienie. 
Po upieczeniu ciasteczek wgnieść w nich niewielkie dołki np. dnem kieliszka i wypełnić je przygotowanymi jabłkami. Całość polać karmelem, a następnie odstawić do przestudzenia.


Źródło: emigotuje
  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy