Ciasteczka dyniowe z jabłkami
Jesień ma swój niepowtarzalny smak – pachnie cynamonem, dynią i jabłkami. I właśnie te trzy aromaty spotykają się w ciasteczkach dyniowych z jabłkami – w środku miękkie i pachnące dynią oraz cynamonem, a na wierzchu wypełnione soczystymi jabłkami i oblane słodkim karmelem. Są miękkie, lekko wilgotne w środku i delikatnie chrupiące na brzegach, a każdy kęs to połączenie słodyczy dyni, wyrazistej nuty cynamonu i owocowej świeżości jabłek. A gdy do całości dodamy jeszcze odrobinę karmelu, trudno wyobrazić sobie coś bardziej kojącego w chłodny, jesienny dzień. To deser, który smakuje najlepiej z kubkiem gorącej herbaty lub kakao i sprawia, że nawet najbardziej pochmurne popołudnie nabiera wyjątkowego uroku.
Składniki na 9 dużych ciastek:
- 120 g masła (dobrze schłodzonego)
- 40 g brązowego cukru
- 40 g białego cukru
- 1 jajko (rozm. L)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g puree z dyni
- 250 g pszennej mąki
Do obtoczenia ciastek:
- 40 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka do wypełnienia:
- 2 duże kwaśne jabłka (np. Reneta)
- 20 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ok. 100 ml wody
Dodatkowo:
Do miski włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać pozostałe składniki i zagnieść dokładnie na jednolite ciasto. Następnie podzielić je na porcje i formować kulki o wadze około 50 g każda, obtoczyć je w mieszance cukru i cynamonu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w dużych odstępach). Delikatnie zgnieść każdą kulkę na placek, o grubości około 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez 20–25 minut.
W międzyczasie obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę (1x1 cm). Wrzucić do rondelka. Posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną, zalać wodą i gotować do miękkości, aż powstanie gęste nadzienie.
Po upieczeniu ciasteczek wgnieść w nich niewielkie dołki np. dnem kieliszka i wypełnić je przygotowanymi jabłkami. Całość polać karmelem, a następnie odstawić do przestudzenia.
Źródło: emigotuje
drukuj przepis
0 komentarzy