Mazurek cytrynowy

by - kwietnia 09, 2025

Wielkanocny stół to nie tylko tradycja, lecz także prawdziwa uczta dla zmysłów. Wśród mazurków - małych, dekoracyjnych arcydzieł cukierniczych – dziś króluje: mazurek cytrynowy. Jego kruche, maślane ciasto skrywa aksamitną, intensywnie cytrynową masę, inspirowaną klasycznym Lemon Curd, wzbogaconą nutą białej czekolady. To zdecydowanie przepis dla prawdziwych miłośników kwaśnych smaków, którzy cenią sobie kontrast między delikatną słodyczą a orzeźwiającą kwasowością cytryn. Subtelna dekoracja – plasterek cytryny, mini bezy i liofilizowane maliny – nadaje mazurkowi nie tylko elegancji, ale i wiosennej lekkości. Każdy kęs tego deseru, to harmonijne połączenie kruchej bazy i jedwabistego, cytrynowego kremu, które sprawi, że Wielkanoc stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła 82 % (zimnego)
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody (bardzo zimnej)
Masa cytrynowa
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (~3 cytryny)
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
Do dekoracji:
  • plasterek cytryny
  • mini bezy
  • maliny liofilizowane
  • białe kuleczki dekoracyjne
Opcjonalnie:
1 żółtko rozmącone z łyżką mleka (do posmarowania ozdobnych brzegów)

Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników na ciasto i ręcznie lub za pomocą robota, zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 
Przygotować prostokątną formę na tarte o wymiarach 35x11 cm. Wysmarować ją dokładnie (ale cieniutko) masłem. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wykleić nim formę (dno i boki). Ponakłuwać widelcem. Z pozostałego ciasta, ulepić dodatkowe brzegi ozdobne i upiec je osobno, na papierze do pieczenia. Jeżeli chcemy, żeby były bardziej rumiane, można je przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Kruche ciasto piec w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez około 30 minut, do momentu zarumienia ciasta. 
    Z cytryn wycisnąć sok i przelać do metalowej miseczki - najlepiej przez gazę, złożoną kilkakrotnie, aby sok był klarowny. Dodać roztrzepane jajka i przesiany cukier puder. Miskę ustawić na garnku z wodą, tak aby nie dotykała jej powierzchni i gotować na małym ogniu, w kąpieli wodnej - aż całość zgęstnieje. Zmniejszyć temperaturę grzania do minimum i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekaną białą czekoladę. Chwilę jeszcze pogotować i zdjąć z kuchenki. Całość mieszać do uzyskania gładkiego kremu. Przestudzić i przelać na schłodzone ciasto. W tym momencie należy ułożyć nasze brzegi ozdobne z ciasta, najlepiej smarując każdy z nich, odrobiną masy cytrynowej, żeby lepiej scaliły się z ciastem.

    Całość schłodzić w lodówce. Kiedy masa stężeje udekorować ciasto.

      drukuj przepis

    Te przepisy mogą ci się spodobać

    0 komentarzy