Ciasteczka Pastelowe Zajączki

by - kwietnia 07, 2025

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich, uroczych akcentów – a Pastelowe Zajączki spełniają tę rolę z czarującą gracją. Dziś mam dla Was przepis na kruche, maślane ciasteczka, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Ich sekret tkwi w kruchym cieście – delikatnym, lekko słodkim i wręcz rozpływającym się w ustach. Po upieczeniu zyskują idealną konsystencję: kruchą, subtelnie maślaną i przyjemnie lekką. A potem przychodzi pora na dekorację…
Ciasteczka pokryte są lukrem królewskim, barwionym na najpiękniejsze pastelowe odcienie różu, błękitu i żółci – kolory, które przywołują pierwsze wiosenne promienie słońca. Każdy zajączek otrzymuje puszysty ogonek z białego cukierka, a całość prezentuje się bajecznie i wyjątkowo słodko.
To przepis, który sprawi radość i dzieciom, i dorosłym. Idealny do wspólnego dekorowania, tworzenia jadalnych upominków lub po prostu jako śliczna ozdoba wielkanocnego stołu.
Niech wiosna zagości w Twojej kuchni – w pastelowych kolorach i maślanym aromacie!

Z podanych składników uzyskujemy około 100 szt. zajączków o wysokości 7 cm.


Składniki na kruche ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 180 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 1 jajko (rozm. L)

Lukier królewski:

  • 3 surowe białka jajka (po ok. 35 g)
  • 450 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • barwniki spożywcze

Dodatkowo:

  • białe cukierki draże (na ogonki)

Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem - przesiać na stolnicę. Dodać jajko oraz pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Całość siekać nożem, aż powstaną drobne okruchy, a później szybko wyrabiać już całość dłońmi. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać łyżkę zimnej wody. 
Ważne, aby wyrabianie trwało jak najkrócej (tylko do połączenia składników), żeby tłuszcz za bardzo nie ogrzał się od temperatury otoczenia lub ciepła dłoni. Jeżeli tak się stanie, da to efekt „zaciągnięcia” kruchego ciasta, które skurczy się lub zdeformuje w trakcie wypiekania, a po wystudzeniu będzie twarde.

Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka w kształcie zajączków. Ja do tego celu użyłam foremek o wysokości 7 cm (firmy Smolik - kod EAN 8594021419832).

Piec partiami, na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia - w temp. 180ºC przez 12-15 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia.

Białe draże poprzecinać na pół nożem, tak żeby powstały małe półkule na ogonki.

Lukier najlepiej przygotowywać partiami, używając do tego za każdym razem 1 białko (35 g), 150 g cukru pudru, 10 kropli soku z cytryny oraz wybrany barwnik.
Cukier puder dokładnie przesiać. Dodać białko i 10 kropli soku z cytryny. Ucierać mikserem ręcznym przez 10 minut na niskich obrotach. Nie należy skracać czasu ucierania! Lukier musi być gładki, lśniący i nie napowietrzony bąbelkami powietrza. Pod koniec ubijania, wmieszać odrobinę barwnika spożywczego, do uzyskania pożądanego koloru.
Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając sok z cytryny lub wodę (po kropelce).

Przed zaschnięciem lukru, należy jeszcze umieścić połówki, przygotowanych wcześniej draży - w miejscu przewidzianym na ogonki naszych Wielkanocnych zajączków :-)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy