Kruche ciasteczka pistacjowe
Te kruche ciasteczka, wypełnione są po brzegi pistacjami. Dzięki starannie dobranym składnikom, rozpływają się w ustach, pozostawiając intensywny smak pistacji na podniebieniu. Są doskonałą propozycją dla miłośników tych wyjątkowych orzechów. Krem pistacjowy dodaje im niepowtarzalnego aromatu i konsystencji, mleczna czekolada - słodkiego akcentu, a posypka z siekanych pistacji, dodaje dodatkową warstwę smaku i tekstury. Ich unikalny smak i wygląd z pewnością zachwyci każdego smakosza.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 70 g zmielonych pistacji
- 250 g miękkiego masła
- 180 g drobnego cukru
- 2 jajka (wielkość M)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- pistacje do posypania
- krem pistacjowy do posmarowania
Wszystkie
składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, jednolite
ciasto. Ukształtować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki
na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (grzanie góra-dół).
Schłodzone
ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości
około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka.
Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami". Układać je
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec
przez 12-15 minut. Nie należy zbyt długo trzymać ciastek w piekarniku,
ponieważ zrobią się zbyt twarde. Po upieczeniu odstawić na kratce do
wystygnięcia.
Przygotować polewę
czekoladową. Obydwie czekolady połamać na mniejsze kawałki, i razem ze
śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej.
Wystudzone
ciasteczka podzielić, osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne
ciastka obrócić do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na
górze i posmarować je kremem pistacjowym, natomiast ciasteczka z
"okienkiem" zanurzyć do połowy w polewie czekoladowej i posypać
posiekanymi pistacjami. Kiedy czekolada dobrze zastygnie - połączyć oba
elementy ciastek, lekko dociskając do siebie.
Przechowywać w metalowym pudełku.
drukuj przepis
0 komentarzy