Kruche ciasteczka pistacjowe

by - grudnia 21, 2024

Te kruche ciasteczka, wypełnione są po brzegi pistacjami. Dzięki starannie dobranym składnikom, rozpływają się w ustach, pozostawiając intensywny smak pistacji na podniebieniu. Są doskonałą propozycją dla miłośników tych wyjątkowych orzechów. Krem pistacjowy dodaje im niepowtarzalnego aromatu i konsystencji, mleczna czekolada - słodkiego akcentu, a posypka z siekanych pistacji, dodaje dodatkową warstwę smaku i tekstury. Ich unikalny smak i wygląd z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonych pistacji
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • pistacje do posypania
  • krem pistacjowy do posmarowania

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Ukształtować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (grzanie góra-dół).

Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami". Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec przez 12-15 minut. Nie należy zbyt długo trzymać ciastek w piekarniku, ponieważ zrobią się zbyt twarde. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia.

Przygotować polewę czekoladową. Obydwie czekolady połamać na mniejsze kawałki, i razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej.

Wystudzone ciasteczka podzielić, osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka obrócić do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i posmarować je kremem pistacjowym, natomiast ciasteczka z "okienkiem" zanurzyć do połowy w polewie czekoladowej i posypać posiekanymi pistacjami. Kiedy czekolada dobrze zastygnie - połączyć oba elementy ciastek, lekko dociskając do siebie.

Przechowywać w metalowym pudełku.

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy