Sernik piernikowy

by - grudnia 15, 2024

Sernik piernikowy to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, dla tych którzy pragną zasmakować w wyjątkowym połączeniu smaków kremowego sera, cynamonu i imbiru. 
Kruchy spód piernikowy i aromatyczne przyprawy, stanowią idealne uzupełnienie dla kremowej masy serowej, która rozpływa się w ustach, niczym delikatna chmurka. Całość jest uwieńczona polewą czekoladową, która dodaje dodatkową nutkę słodyczy do tego aromatycznego przysmaku.
Dekoracja pierniczkami i żurawiną nadaje niepowtarzalnego charakteru, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla oczu i dla podniebienia. 

Dlatego jeśli poszukujesz przepisu na sernik, który zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą wracać po więcej, to aromatyczny sernik piernikowy jest właśnie tym, czego szukasz. 


Spód sernika: 

  • 300 g ciastek korzennych (np. firmy Tago)
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp. pokojowej)* 
  • 1 szklanka cukru 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 % (w temp. pokojowej)

Dodatkowo:

  • 4 łyżki melasy trzcinowej (dla uzyskania koloru)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Do dekoracji:

  • świeża żurawina
  • małe pierniczki
  • czekoladowe figurki

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).

Zaczynamy od wykonana spodu sernika. Ciasteczka korzenne i roztopione masło, włożyć do malaksera i zmielić na "mokry piasek". Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dokładnie wysmarować ją masłem. Wylepić dno i boki formy (do 2/3 wysokości) masą ciasteczkową, mocno ją uklepując i dociskając. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika!

Teraz czas na masę serową. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy, aż będzie gładki i kremowy. Należy często zeskrobywać miskę, aby zapobiec powstaniu grudek. Dodać cukier i wymieszać. 
Dodać jajka, jedno po drugim, mieszając tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę kremówkę. Wymieszać krótko i delikatnie na niskich obrotach miksera. 
Odlać połowę masy sernikowej i odstawić na bok w dzbanku lub miarce z dzióbkiem. Do pozostałej masy sernikowej dodać melasę, imbir i cynamon. Dobrze wymieszać.

Do wcześniej przygotowanej formy ze spodem pierniczkowym (za każdym razem celując na sam środek sernika, żeby tworzyły nam się "kręgi") wlać kolejno:

  • połowę jasnej masy sernikowej
  • połowę ciemniejszej masy sernikowej, 
  • resztę jasnej masy sernikowej,   
  • resztę ciemniejszej masy sernikowej.
Zagotować cały czajnik wody. 

Teraz należy przygotować formy do pieczenia w kąpieli wodnej. Ja użyłam do tego celu dodatkowo formy 26x36 cm i 24x28 cm. 
Wstawić mniejszą prostokątną w środek większej prostokątnej formy, a dopiero na końcu do środka wstawić tortownicę z sernikiem. Umieścić wszystko razem w nagrzanym piekarniku, a przestrzeń między prostokątnymi formami wypełnić wrzącą wodą, co najmniej do połowy wysokości. Przez cały czas pieczenia, trzeba kontrolować poziom wody i w razie potrzeby go uzupełniać.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut. 
Po upieczeniu otworzyć drzwi piekarnika na 20 minut i pozwolić sernikowi przestygnąć wewnątrz. Następnie wyjąć sernik z kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia na blacie. 
Wystygnięty sernik wstawić do lodówki całą noc.

Na drugi dzień przygotować polewę. Obydwie czekolady połamać na mniejsze kawałki, i razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią ciasto. 
Po zastygnięciu polewy, sernik udekorować świeżą żurawiną, małymi pierniczkami i czekoladowymi figurkami.



* należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed dodaniem go do sernika - należy go dokładnie odsączyć. Ja osobiście polecam ser „Mój Ulubiony” z Wielunia.

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy