Sernik piernikowy
Sernik piernikowy to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, dla tych którzy pragną zasmakować w wyjątkowym połączeniu smaków kremowego sera, cynamonu i imbiru.
Kruchy spód piernikowy i aromatyczne przyprawy, stanowią idealne uzupełnienie dla kremowej masy serowej, która rozpływa się w ustach, niczym delikatna chmurka. Całość jest uwieńczona polewą czekoladową, która dodaje dodatkową nutkę słodyczy do tego aromatycznego przysmaku.
Dekoracja pierniczkami i żurawiną nadaje niepowtarzalnego charakteru, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla oczu i dla podniebienia.
Dlatego jeśli poszukujesz przepisu na sernik, który zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą wracać po więcej, to aromatyczny sernik piernikowy jest właśnie tym, czego szukasz.
Spód sernika:
- 300 g ciastek korzennych (np. firmy Tago)
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp. pokojowej)*
- 1 szklanka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30 % (w temp. pokojowej)
Dodatkowo:
- 4 łyżki melasy trzcinowej (dla uzyskania koloru)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g białej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 30%
Do dekoracji:
- świeża żurawina
- małe pierniczki
- czekoladowe figurki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
Zaczynamy od wykonana spodu sernika. Ciasteczka korzenne i roztopione masło, włożyć do malaksera i zmielić na "mokry piasek". Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dokładnie wysmarować ją masłem. Wylepić dno i boki formy (do 2/3 wysokości) masą ciasteczkową, mocno ją uklepując i dociskając. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika!
Teraz czas na masę serową. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy, aż będzie gładki i kremowy. Należy często zeskrobywać miskę, aby zapobiec powstaniu grudek. Dodać cukier i wymieszać.
Dodać jajka, jedno po drugim, mieszając tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę kremówkę. Wymieszać krótko i delikatnie na niskich obrotach miksera.
Odlać połowę masy sernikowej i odstawić na bok w dzbanku lub miarce z dzióbkiem. Do pozostałej masy sernikowej dodać melasę, imbir i cynamon. Dobrze wymieszać.
Do wcześniej przygotowanej formy ze spodem pierniczkowym (za każdym razem celując na sam środek sernika, żeby tworzyły nam się "kręgi") wlać kolejno:
- połowę jasnej masy sernikowej
- połowę ciemniejszej masy sernikowej,
- resztę jasnej masy sernikowej,
- resztę ciemniejszej masy sernikowej.
Zagotować cały czajnik wody.
Teraz należy przygotować formy do pieczenia w kąpieli wodnej. Ja użyłam do tego celu dodatkowo formy 26x36 cm i 24x28 cm.
Wstawić mniejszą prostokątną w środek większej prostokątnej formy, a dopiero na końcu do środka wstawić tortownicę z sernikiem. Umieścić wszystko razem w nagrzanym piekarniku, a przestrzeń między prostokątnymi formami wypełnić wrzącą wodą, co najmniej do połowy wysokości. Przez cały czas pieczenia, trzeba kontrolować poziom wody i w razie potrzeby go uzupełniać.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut.
Po upieczeniu otworzyć drzwi piekarnika na 20 minut i pozwolić sernikowi przestygnąć wewnątrz. Następnie wyjąć sernik z kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia na blacie.
Wystygnięty sernik wstawić do lodówki całą noc.
Na drugi dzień przygotować polewę. Obydwie czekolady połamać na mniejsze kawałki, i razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią ciasto.
Po zastygnięciu polewy, sernik udekorować świeżą żurawiną, małymi pierniczkami i czekoladowymi figurkami.
* należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed dodaniem go do sernika - należy go dokładnie odsączyć. Ja osobiście polecam ser „Mój Ulubiony” z Wielunia.
drukuj przepis
0 komentarzy