Rolada Kinder Bueno
Rolada czekoladowa Kinder Bueno, to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Ta wyjątkowa kombinacja biszkoptu czekoladowego i puszystego, śmietanowego nadzienia sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach.
Dzięki swojej delikatności, rolada będzie doskonałym wyborem na podwieczorek lub świąteczne przyjęcie. Dzięki zastosowaniu niewielkiej ilości cukru ciasto, nie przytłacza zbytnią słodyczą, a jednocześnie zachwyca subtelnym smakiem.
Wypróbuj przepis i pozwól sobie na chwilę rozkoszy w każdym kęsie.
Do kremu wykorzystałam krem orzechowy z kawałkami orzechów laskowych marki Deluxe, który można dostać w okresie przedświątecznym w Lidlu :-)
Składniki na ciasto:
- 5 średnich jaj (w temp. pokojowej)
- 150 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- 2 łyżki kremu z białej czekolady z kawałkami orzechów
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 40 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 batonik Kinder Bueno
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Do dekoracji:
- 50 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej z 30 ml śmietany kremówki 30%
- 1-2 batoniki Kinder Bueno
- ubita śmietanka 30% (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, a na koniec łyżkę oleju (ciągle miksując). Odstawić mikser. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miseczki, a następnie dodawać stopniowo mieszankę do ciasta, mieszając bardzo delikatnie łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia składników.
Przygotować największą, płaską blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wylać przygotowane ciasto na roladę. Wyrównać. Piec na środkowym poziomie około 13-15 minut.
Po upieczeniu zostawić biszkopt na 5 minut w półotwartym piekarniku. Następnie biszkopt zdjąć z blachy, odwrócić i zdjąć delikatnie papier. Biszkopt przełożyć na ściereczkę i jeszcze ciepły delikatnie i pomału zawinąć w rulon (stroną dłuższą). Zostawić do wystygnięcia.
Serek mascarpone i krem z białej czekolady przełożyć do miski i za pomocą łyżki wymieszać razem. Dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera, połączyć wszystko razem, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo, żeby krem się nie zważył). Pod koniec ubijania dosypać przesiany cukier puder i cukier waniliowy. 2-3 łyżki kremu odłożyć na później, do posmarowania rolady z zewnątrz.
Ciasto na roladę rozwinąć i posmarować ubitym kremem, zostawiając wolny fragment na końcu (około 5 cm od krawędzi). 1 batonik Kinder Bueno posiekać dość grubo nożem i ułożyć go wzdłuż krawędzi, która będzie stanowiła środek zwiniętej rolady. Zrolować całość. Wierzch posmarować cienko odłożonym kremem. Wygładzić. Wstawić do lodówki.
Czekoladę mleczną razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę z lodówki i polać nią ciasto. Odstawić do zastygnięcia.
Na koniec ciasto ozdobić gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem ze śmietanką kremówką, tworząc poprzeczne zygzaki oraz kawałkami batonika Kinder Bueno.
drukuj przepis
0 komentarzy