Kruche ciasteczka z marcepanem i konfiturą malinową

by - grudnia 04, 2024

Kruche ciasteczka zwieńczone delikatnym marcepanem i wypełnione aromatyczną konfiturą malinową, to idealne połączenie smaków na świąteczny stół. 

Ich wyjątkowo krucha struktura i intensywny smak malin, doskonale komponują się z marcepanem, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Dodatkowo, piękny czerwony kolor nadaje im wyjątkowego uroku, który zachwyci zarówno podniebienie, jak i wzrok naszych gości.

Dzięki starannie dobranym składnikom, te ciasteczka mogą również stanowić doskonały prezent dla bliskich w okresie świątecznym. Ich smak i eleganckie wykończenie sprawią, że będą niezapomnianym elementem każdego bożonarodzeniowego przyjęcia.
 

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100g masła (schłodzonego)
  • 50 g cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli   
Masa marcepanowa:

  • 350g surowej masy marcepanowej
  • 2 białka
Dodatkowo:

  • gęsta konfitura malinowa
Do miski przesiać mąkę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść szybko, na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3-4 mm. Z każdego z nich foremkami wycinać kółeczka o średnicy 6 cm. Powinno nam wyjść około 20 sztuk. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na bok.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Surową masę marcepanową poszarpać palcami na małe kawałki. Wrzucić do wyższej miski, dodać białka jaj i za pomocą blendera ręcznego zmiksować na jednolitą, gęstą masę.
Masę marcepanową przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć obwódkę o średnicy około 1 cm - na każdym kółeczku kruchego ciasta odłożonego na blasze. 

Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia. 

Na koniec przełożyć konfitury malinowe do małego rondelka, podgrzać przez chwilę, żeby zrobiły się bardziej płynne i wypełnić nimi każde ciasteczko.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy