Ciasto marchewkowe z masą budyniową i jabłkami

by - listopada 04, 2024

Dzisiaj mam dla Was wyjątkowe ciasto, które pomimo faktu, że wymaga trochę większego nakładu pracy - to na pewno na długo zapadnie w Wasze smakowe wspomnienia. Bazą całości jest wilgotne ciasto marchewkowe, przełożone masą budyniową, wykonaną na bazie żółtek i prażonymi, lekko kwaskowatymi jabłkami - a całość wieńczy warstwa karmelizowanych orzechów. Ten wypiek oprócz atrakcyjnego wyglądu, wyróżnia się aromatem cynamonu, miodu i wanilii. Zdecydowanie idealna pozycja na jesienne spotkania przy herbacie :-)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich (zmielonych w blenderze)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka marchewki (startej na tarce o małych oczkach)
  • 1/2 szklanki oleju 
Składniki na masę jabłkową:

  • 5 dużych jabłek (szarej renety) waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 860 g
  • 4 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Składniki na masę budyniową:

  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3 szklanki mleka
  • 5 żółtek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 40 g budyniu waniliowego
Składniki na masę orzechowo-miodową:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych drobno nożem)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
Do odmierzania używałam szklanki o pojemności 250 ml.

Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). 
Przygotować blaszkę do pieczenia o wymiarach 24x28 cm. Wyłożyć ją dokładnie papierem do pieczenia.

Do miseczki przesiać mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać zmielone orzechy włoskie. Ponownie wymieszać i odstawić na bok. 
W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrem, na gęsty, biały kogel-mogel. Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, wlewając go cienkim strumykiem. Następnie dodać wcześniej przygotowane suche składniki i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Wyłączyć mikser i dodać starkowaną marchewkę. Za pomocą drewnianej łyżki krótko i delikatnie wmieszać ją w masę.

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.

Ściąć cieniutko wierzch ciasta i odłożyć na bok (nie będzie nam potrzebne). Pozostałą część przeciąć długim nożem lub struną na 3 równe warstwy. Spód ciasta przełożyć z powrotem do formy, a resztę ułożyć jedną obok drugiej, na blacie.

Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny i cukier - wymieszać i zagotować. Trzymać na ogniu do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać i puszczą sok.
Jabłka odcedzić, a sok przelać do szklanki. W uzyskanym soku rozpuścić dokładnie budyń. Jabłka przełożyć z powrotem do rondelka i krótko zagotować (cały czas mieszając). Dodać rozpuszczony budyń i dalej jeszcze chwilę gotować całość na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. W międzyczasie żelatynę zalać odrobiną wody, tak żeby tylko zakrywała jej powierzchnię. Wstawić do kuchenki mikrofalowej i podgrzać przez około 10 sek., do momentu rozpuszczenia żelatyny. Zamieszać ją energicznie i przelać do masy jabłkowej. Przemieszać dokładnie wszystko razem. Masa powinna być gęsta, ale smarowna. Jabłka podzielić na 3 części i posmarować nimi równomiernie każdy płat ciasta marchewkowego (wierzch ciasta posmarować od wewnętrznej strony). Odstawić wszystko na bok.

Kiedy masa jabłkowa będzie sobie zastygać - przygotujemy masę budyniową. Do rondelka z nieprzywierającym dnem wlać 2 i 1/2 szklanki mleka oraz 1 szklankę śmietanki 30%. Dosypać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Wymieszać. Podgrzać prawie do momentu zagotowania - a następnie zdjąć z ognia. W międzyczasie żółtka utrzeć z resztą cukru na gęstą, kremową masę. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować do połączenia składników. Dolewać powoli gorące mleko ze śmietanką. Wymieszać lub zmiksować do połączenia. Następnie masę przelać ponownie do garnuszka i podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do zagotowania, zgęstnienia i otrzymania budyniu. Cały czas należy energicznie mieszać (polecam użycie do tego celu miksera na najniższych obrotach, ponieważ ten proces trwa dosyć długo). Gesty, zagotowany budyń zdjąć z ognia i natychmiast połowę wyłożyć na spód posmarowany jabłkami w formie. Wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta posmarowanym jabłkami. Przełożyć resztę masy budyniowej, wyrównać i natychmiast przykryć "wierzchnim" płatem ciasta (stroną posmarowaną jabłkami do wewnątrz czyli tak aby stykała się z budyniem). Lekko docisnąć całość. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Została nam do wykonania jeszcze tylko warstwa orzechowa na wierzch ciasta. W rondelku z nieprzywierającym dnem umieścić masło, 3 łyżki cukru i miód. Zagotować mieszając do połączenia się składników. Gotować na małym ogniu około 3 minuty. Dodać śmietankę, wymieszać i gotować około 2 minuty. Odrobiną masy (przy użyciu pędzelka cukierniczego) posmarować wierzch ciasta. Resztę masy ponownie zagotować. Po około 1 minucie dodać posiekane orzechy, wymieszać i przelać masę na ciasto równomiernie ją rozprowadzając. 

Po całkowitym wystygnięciu ciasta, przechowywać je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku.


Źródło: natomamochotę (z kilkoma zmianami)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy