Babcine rogaliki z powidłami
Czasami z przyjemnością wraca się do starych wypróbowanych przepisów, które zawsze się sprawdzają. Dzisiaj przypomnę stary przepis na przepyszne, delikatne i mega kruchutkie rogaliki, które przygotowuje się tylko z trzech składników. Najlepiej smakują nadziewane powidłami śliwkowymi, ale można je również wypełnić twardą marmoladą np. truskawkową.
Rogaliki długo zachowują świeżość, należy je tylko przechowywać w metalowej puszce na ciastka.
Z podanych składników uzyskamy 24 rogaliki, średniej wielkości.
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 g smalcu (schłodzonego)
Dodatkowo:
- 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
- cukier puder do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojony w kostkę smalec.
Najpierw wszystkie składniki posiekać razem za pomocą noża, a następnie dokładnie zagnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste. Ważne jest, żeby zagniatanie ciasta trwało jak najkrócej, ponieważ tłuszcz szybko ogrzewa się od ciepła dłoni i niepotrzebnie roztapia drobinki smalcu.
Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i podzielić na 4 równie części (fot.1).
Jedną część ciasta zostawić na blacie, a resztę odłożyć w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na cienki placek (podsypując lekko mąką) w kształcie koła o średnicy 32-33 cm. Za pomocą noża podzielić na 6 trójkątów (fot.2).
Przy brzegu każdego trójkąta wyłożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych (fot.3).
Rogaliki zwijać od szerszej krawędzi ku cienkiej końcówce (fot.4). Po zwinięciu oba końce rogalika zbliżyć do siebie a końcówki lekko ścisnąć, żeby nadzienie nam nie wypłynęło.
W ten sposób przygotować wszystkie rogaliki, również z pozostałych części ciasta.
0 komentarzy