Babcine rogaliki z powidłami

by - listopada 24, 2021


Czasami z przyjemnością wraca się do starych wypróbowanych przepisów, które zawsze się sprawdzają. Dzisiaj przypomnę stary przepis na przepyszne, delikatne i mega kruchutkie rogaliki, które przygotowuje się tylko z trzech składników. Najlepiej smakują nadziewane powidłami śliwkowymi, ale można je również wypełnić twardą marmoladą np. truskawkową.
Rogaliki długo zachowują świeżość, należy je tylko przechowywać w metalowej puszce na ciastka.
Z podanych składników uzyskamy 24 rogaliki, średniej wielkości.

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g smalcu (schłodzonego)
Dodatkowo:

  • 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
  • cukier puder do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojony w kostkę smalec.
Najpierw wszystkie składniki posiekać razem za pomocą noża, a następnie dokładnie zagnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste. Ważne jest, żeby zagniatanie ciasta trwało jak najkrócej, ponieważ tłuszcz szybko ogrzewa się od ciepła dłoni i niepotrzebnie roztapia drobinki smalcu.

Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i podzielić na 4 równie części (fot.1)
Jedną część ciasta zostawić na blacie, a resztę odłożyć w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na cienki placek (podsypując lekko mąką) w kształcie koła o średnicy 32-33 cm. Za pomocą noża podzielić na 6 trójkątów (fot.2)
Przy brzegu każdego trójkąta wyłożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych (fot.3)
Rogaliki zwijać od szerszej krawędzi ku cienkiej końcówce (fot.4). Po zwinięciu oba końce rogalika zbliżyć do siebie a  końcówki lekko ścisnąć, żeby nadzienie nam nie wypłynęło. 

W ten sposób przygotować wszystkie rogaliki, również z pozostałych części ciasta. 

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.
Zawinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15-20 minut (z termoobiegiem). 

Jeszcze ciepłe rogaliki posypać obficie cukrem pudrem.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy