Najprostszy strudel z jabłkami

by - lutego 28, 2021


Idealne ciasto, kiedy mamy mało czasu, a chcemy upiec aromatyczne, pyszne ciasto. Czas który potrzebujemy, to tylko 1 godzina, łącznie z pieczeniem :) Strudel z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, dużej ilości jabłek i bakalii, dodatkowo posypany delikatnym cukrem pudrem - na pewno przypadnie do gustu każdemu. Idealnie smakuje podawany jeszcze na ciepło, z dodatkową gałką lodów waniliowych :)

Składniki:

  • 450 g gotowego ciasta francuskiego
  • 700 g jabłek (np. szara reneta)
  • 50 g rodzynek
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • 60 g mielonych migdałów
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier puder (do posypania)

Rodzynki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na około 15 minut.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę skroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski. Dodać odcedzone rodzynki, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny, mielone migdały oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.
Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie lub stolnicy (lekko posypanej mąką) - ułożyć 150g ciasta francuskiego, układając jeden płat na drugim. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 x 35 cm. Ciasta położyć na blasze i kilkakrotnie nakłuć widelcem.
Pozostałe arkusze ciasta, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 35 cm. Teraz po środku ciasta należy wykonać nacięcia o długości 5 cm i w odległości 1 cm od siebie, tak aby arkusz ciasta został rozcięty tylko na środku.

Wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe rozłożyć równomiernie na spodzie z ciasta francuskiego, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi (fot.1). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Za pomocą wałka do ciasta, nałożyć ponacinane ciasto francuskie na nadzienie i dokładnie docisnąć boki - najpierw palcami, a później dodatkowo widelcem (fot.1). Ciasto posmarować resztą rozmąconego jajka i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez około 35 min. (grzanie góra-dół) do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Po upieczeniu lekko przestudzić i posypać całość cukrem pudrem.

Dobra rada! Ciasto najlepiej kroić zaraz po upieczeniu, wtedy jest miękkie i podatne - później może się mocno kruszyć.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy