Najprostszy strudel z jabłkami
Idealne ciasto, kiedy mamy mało czasu, a chcemy upiec aromatyczne, pyszne ciasto. Czas który potrzebujemy, to tylko 1 godzina, łącznie z pieczeniem :) Strudel z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, dużej ilości jabłek i bakalii, dodatkowo posypany delikatnym cukrem pudrem - na pewno przypadnie do gustu każdemu. Idealnie smakuje podawany jeszcze na ciepło, z dodatkową gałką lodów waniliowych :)
- 450 g gotowego ciasta francuskiego
- 700 g jabłek (np. szara reneta)
- 50 g rodzynek
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z 1/4 cytryny
- 60 g mielonych migdałów
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier puder (do posypania)
Rodzynki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na około 15 minut.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę skroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski. Dodać odcedzone rodzynki, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny, mielone migdały oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.
Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie lub stolnicy (lekko posypanej mąką) - ułożyć 150g ciasta francuskiego, układając jeden płat na drugim. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 x 35 cm. Ciasta położyć na blasze i kilkakrotnie nakłuć widelcem.
Pozostałe arkusze ciasta, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 35 cm. Teraz po środku ciasta należy wykonać nacięcia o długości 5 cm i w odległości 1 cm od siebie, tak aby arkusz ciasta został rozcięty tylko na środku.
Wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe rozłożyć równomiernie na spodzie z ciasta francuskiego, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi (fot.1). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Za pomocą wałka do ciasta, nałożyć ponacinane ciasto francuskie na nadzienie i dokładnie docisnąć boki - najpierw palcami, a później dodatkowo widelcem (fot.1). Ciasto posmarować resztą rozmąconego jajka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 35 min. (grzanie góra-dół) do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Po upieczeniu lekko przestudzić i posypać całość cukrem pudrem.
Dobra rada! Ciasto najlepiej kroić zaraz po upieczeniu, wtedy jest miękkie i podatne - później może się mocno kruszyć.
0 komentarzy