niedziela, lutego 14, 2021

Ciasteczka brownie z kremem malinowym

Ciasteczka brownie w kształcie serca ze świeżym kremem malinowym, to idealna propozycja walentynkowa. Ciasteczka wychodzą intensywnie czekoladowe i wilgotne, a dodatek kremu z dodatkiem świeżych malin sprawi, że nie będziecie mogli się od nich oderwać ;) 
Niestety nie jest to propozycja dla osób będących na diecie :) - brownie z kremem malinowym są bardzo słodkie w smaku.

Składniki:
 
  • 80 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady (do pieczenia)
  • 1½ szklanki drobnego cukru
  •  3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 1 łyżeczka kawy instant w proszku
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mąki pszennej

Krem malinowy:
  • 360 g świeżych malin
  • 80 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 3½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • cukier puder (do posypania)

Piekarnik nagrzać do temp.180°C. 
Formę o wymiarach 23 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do rondelka z grubym dnem przełożyć pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Całość rozpuścić na małym ogniu (ciągle mieszając). Zdjąć z palnika. Do czekoladowej masy dodać cukier (stopniowo po 1 łyżce). Wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Dodać kawę, ekstrakt waniliowy i sól. Następnie do masy przesiać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Do mieszania nie należy używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni.
Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu. 
Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos malinowy tylną stroną dużej drewnianej łyżki.
Uzyskany, klarowny sok malinowy przelać z powrotem do rondelka. Dusić, aż sok zmniejszy się do pojemności około ¼ szklanki. Sok będzie skoncentrowany i w kolorze głębokiej czerwieni. Odstawić do ostygnięcia.

Do misy miksera przełożyć masło o temperaturze pokojowej. Ubijać (na średnich obrotach) przez około 2 minuty, aż masło stanie się jasne i puszyste. Dodać 2 szklanki cukru pudru, ¼ szklanki schłodzonego soku malinowego, sok z cytryny i sól. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodać kolejne 1½ szklanki cukru pudru i ponownie wymieszać. 

Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół.

Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Odłożoną połowę ilości serduszek - pokryć równomiernie kremem malinowym. Następnie na każdym serduszku z kremem, ułożyć jedno z serduszek bez kremu, lekko dociskając.

Na koniec wszystkie ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Żródło (z niewielkimi zmianami): afarmgirlsdabbles.com

  drukuj przepis

2 komentarze :