poniedziałek, grudnia 21, 2020

Świąteczny keks angielski

Keks, to jedno z ciast, które mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, a szczególnie wtedy, kiedy wypełnione jest mnóstwem kolorowych bakalii. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na jeden z najlepszych keksów, jaki jadłam do tej pory. Ciasto jest mięciutkie, nie wysuszone i ma delikatnie rumowy posmak. Ponieważ jest łatwe do przygotowania, jak zwykła babka ucierana - to zachęcam was serdecznie do wypróbowania. 

Składniki:
  • 150 g rodzynek
  • 150 ml rumu (ciemnego)
  • 200 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 300 g mieszanych bakalii (np. kandyzowanej skórki pomarańczowej, kandyzowanych melonów, kandyzowanej papai,  suszonych moreli, suszonych fig, daktyli)

Lukier królewski:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 6-7 kropli soku z cytryny

Do dekoracji:
  • świeże owoce żurawiny
  • kilka gałązek rozmarynu


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać rumem. Odstawić na minimum 3 godziny do napęcznienia.

Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć razem, za pomocą miksera, do uzyskania jasnej, puszystej masy (fot.1). Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując całość po każdym dodaniu.
Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać posiekane bakalie oraz namoczone rodzynki razem z rumem (fot.2)

Przygotować standardową formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać (fot.3).

Piec najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 60 minut do momentu "suchego patyczka". Wystudzić.

Przygotować lukier do dekoracji. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.
Gotowy lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchu wystudzonego ciasta (fot.4). Konsystencję lukru można zmieniać, wystarczy dodać cukier puder, żeby go zagęścić lub dodać sok z cytryny, żeby rozrzedzić. 
Na sam koniec ciasto udekorować żurawiną i gałązkami rozmarynu.



  drukuj przepis

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza