Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

by - grudnia 22, 2020

Idealnie kruche i idealnie słodkie ciasteczka z dodatkiem żurawiny, białej czekolady, orzechów i płatków owsianych. Proste i szybkie do wykonania. Wspaniale smakują z ciepłą herbatką lub mlekiem :)

Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 120 g płatków owsianych
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce

W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. 
Połączyć obie masy. Na koniec delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, wmieszać żurawinę, białą czekoladę i orzechy (fot.1). Ciasto włożyć do zamrażalnika na 10 minut. 

Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy, najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie (ciasto dosyć mocno się klei). Na koniec każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, należy odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i dopiero wtedy przełożyć na kratkę żeby ostygły do końca.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy