Truskawkowy 3 Bit

by - maja 22, 2018


Początek sezonu truskawkowego, koniecznie trzeba zainaugurować ciastem z tymi właśnie owocami :) Już od dawna chciałam wypróbować przepis na truskawkową wersję, znanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek.

Składniki:

  • duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g

Krem budyniowy:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Warstwa truskawkowa:

  • 3 szklanki musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych truskawek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny

Warstwa śmietanowa:

  • 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 4 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 opakowania Śmietan-Fix

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wyścielić ją papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, dopychając idealnie jeden do drugiego.
Z mleka odlać pół szklanki i dodać do niego proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń. Zmniejszyć temperaturę i podgrzewać ciągle mieszając, do momentu, kiedy masa zgęstnieje i będzie jedwabista. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Aby zapobiec stworzeniu się kożucha - budyń przykryć folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na wysokich obrotach.
Na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników w blaszce wyłożyć krem budyniowy (fot.1) i przykryć go drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.
Teraz czas na warstwę truskawkową. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do pojemnika z żelatyną dodać 3-4 łyżki musu truskawkowego (żeby ją zahartować) - i dokładnie wymieszać razem. Tak przygotowaną mieszankę delikatnie przelać do pozostałej części musu truskawkowego. Wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć (u mnie zajęło to około 1 godziny) należy rozprowadzić ją na cieście (fot.2) i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietankę kremówkę wlać do wysokiego naczynia. Dodać cukier i Śmietan-Fixy. Całość ubijać, aż masa całkowicie zgęstnieje (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wyrównać (fot.3)
Czekoladę starkować na tarce o średnich oczkach i posypać nią wierzch ciasta (fot.4).
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze zastygły, a ciasteczka delikatnie zmiękły.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

6 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie, chyba zrobię na dzień mamy 😍 chciałam tylko zapytać ile wchodzi truskawek na ten mus ? Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 1,5 kg świeżych truskawek. Ale proszę tą informację przyjąć tylko pomocniczo - i zadbać o to, żeby koniecznie było 3 szklanki musu. Tutaj najważniejsze są proporcje.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź ❤

      Usuń
  2. Czy to duży problem jeśli truskawki są mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Ale trzeba zadbać, żeby po rozmrożeniu truskawek - dokładnie odprowadzić nadmiar soku.

      Usuń
  3. Nie tężeje mi masa z musem. Jak to uratować?

    OdpowiedzUsuń