Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

by - września 08, 2013



Sezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)
  • 1 jajko
  • 120 g pokruszonych biszkoptów
  • ok. 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1). Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj  koszyczka (fot.2).
Jajko roztrzepać i posmarować nim każde ciastko. Biszkopty pokruszyć lub przetrzeć przez sito i wsypać je na dno koszyczków (fot.3) − około 1 łyżki na koszyczek (są one bardzo ważne, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypać owoce wymieszane z cukrem trzcinowym (fot.4). Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrozić je i odsączyć dokładnie na sicie.
Tak przygotowane koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
Najlepiej podawać je na świeżo z kilkoma kleksami gęstej śmietany.

Źródło: kuchnialidla.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. też robiłam podobnie, tylko na słono :) pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i chyba koniec z moją dietą bo koniecznie będę musiała tego wypróbować :D Wygląda niesamowicie, a przepis taki prosty :D

    OdpowiedzUsuń