Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Przyszedł cudowny czas na rabarbarowe szaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców.
Składniki na największą blachę
z piekarnika:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka 3,2%
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 800 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 180-200 g mąki pszennej
Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu wyrośnięcia (aż drożdże zaczną dobrze pracować).
Następnie do rozczynu dodać roztopione masło, pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1). Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2). Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.
drukuj przepis
3 komentarzy
pyszniaste!
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji:)
Najwspanialsza klasyka, pycha!
OdpowiedzUsuńCaesars Casino Review (2021) - Get $10 Free with No Deposit
OdpowiedzUsuńCaesars Casino Review · 바카라 사이트 1. Claim your casino-roll.com $10 free bonus and receive up to $20 in casino credits (30 Free Spins) 1등 사이트 · 2. 출장마사지 Play Slots at Caesars deccasino Casino.