Jabłkowe poduszeczki

by - maja 03, 2013



Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm.

Składniki na 12 szt.:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta)
  • 2 jabłka (np. reneta)
  • cynamon
  • brązowy cukier
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Jabłka obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić.

Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1), zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2). Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać cukrem.
Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do momentu aż się ładnie zarumienią.

Inspiracja: gdywbrzuchuburczy


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. Wygląda pysznie. Zapraszam Cię na chilicake.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka uwielbam, a tak opakowane to już w szczególnośc;)

    OdpowiedzUsuń