Jabłkowe poduszeczki
Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm.
Składniki na 12 szt.:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta)
- 2 jabłka (np. reneta)
- cynamon
- brązowy cukier
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1), zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2). Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać cukrem.
Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do momentu aż się ładnie zarumienią.
Inspiracja: gdywbrzuchuburczy
Inspiracja: gdywbrzuchuburczy
drukuj przepis
2 komentarzy
Wygląda pysznie. Zapraszam Cię na chilicake.blogspot.com ;)
OdpowiedzUsuńJabłka uwielbam, a tak opakowane to już w szczególnośc;)
OdpowiedzUsuń