Tarta z kremem tiramisu i malinami

by - lipca 18, 2016



Kruchy, maślany spód, bezpośrednio na mim maliny a wszystko pokryte grubą warstwą puszystego kremu tiramisu, delikatnie oprószonego kakao. Prawdziwa poezja smaku :) Ważne jest tylko, żeby przy realizacji tego przepisu dokładnie trzymać się wskazówek, dotyczących wykonania kremu - a sukces będzie gwarantowany. Ze względu na zawartość likieru, jest to deser dla dorosłych, ale oczywiście, jeżeli chcemy uraczyć min dzieci, wystarczy pominąć ten składnik.

Składniki na spód:
  • 180 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
Warstwa owocowa:
  • 500 g malin
  • 4 łyżki cukru
Krem Tiramisu:
  • 4 żółtka + 2 białka
  • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka likieru amaretto
Dodatkowo:
  • kakao do posypania
Zaczynamy od przygotowania spodu Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temperaturze pokojowej (ok. 15 minut). Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty, jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać mąkę i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie twardy. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem (fot.1). Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Tutaj zrezygnowałam z pieczenia z obciążeniem i pokrywania folią aluminiową z góry - i efekt był w 100% zadowalający. Wyjąć i dokładnie ostudzić.

Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej (lub sparzyć skorupki wrzątkiem). Do żółtek dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Osobno ubić białka z dodatkiem szczypty soli i drugiej połowy cukru pudru (ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca).
Do miski z żółtkami dodawać stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, po czubatej łyżce mascarpone, cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodać likier i zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką (fot.2).

1/3 część malin lekko rozdrobnić widelcem, wymieszać z resztą całych malin i posypać cukrem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie owoce odsączyć na sitku, pozbywając się nadmiaru soku.
Na ostudzony spód wyłożyć maliny (fot.3), przykryć kremem (fot.4) i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Krem im dłużej stoi, tym lepiej tężeje. Przed podaniem posypać kakao.

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

5 komentarzy

  1. bardzo kusząca propozycja. Raz robiłam tiramisu z malinami i to połączenie jest naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak milion dolarów!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) A jeszcze plus ten wspaniały smak... mmmm.... Polecam :)

      Usuń
  3. A czy zamiast likieru może być malibu kokosowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie tak... ale mocno zmieni to zasadniczy smak, który kojarzy się z tiramisu - ponieważ amaretto ma posmak migdałowy, a malibu kokosowy.

      Usuń