Tarta z kremem tiramisu i malinami
Kruchy, maślany spód, bezpośrednio na mim maliny a wszystko pokryte grubą warstwą puszystego kremu tiramisu, delikatnie oprószonego kakao. Prawdziwa poezja smaku :) Ważne jest tylko, żeby przy realizacji tego przepisu dokładnie trzymać się wskazówek, dotyczących wykonania kremu - a sukces będzie gwarantowany. Ze względu na zawartość likieru, jest to deser dla dorosłych, ale oczywiście, jeżeli chcemy uraczyć min dzieci, wystarczy pominąć ten składnik.
Składniki na spód:
- 180 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 500 g malin
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka + 2 białka
- 120 g (1 szklanka) cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżka likieru amaretto
- kakao do posypania
Zaczynamy od przygotowania spodu Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temperaturze pokojowej (ok. 15 minut). Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty, jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać mąkę i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie twardy. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem (fot.1). Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Tutaj zrezygnowałam z pieczenia z obciążeniem i pokrywania folią aluminiową z góry - i efekt był w 100% zadowalający. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej (lub sparzyć skorupki wrzątkiem). Do żółtek dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Osobno ubić białka z dodatkiem szczypty soli i drugiej połowy cukru pudru (ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca).
Do miski z żółtkami dodawać stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, po czubatej łyżce mascarpone, cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodać likier i zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką (fot.2).
1/3 część malin lekko rozdrobnić widelcem, wymieszać z resztą całych malin i posypać cukrem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie owoce odsączyć na sitku, pozbywając się nadmiaru soku.
Na ostudzony spód wyłożyć maliny (fot.3), przykryć kremem (fot.4) i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Krem im dłużej stoi, tym lepiej tężeje. Przed podaniem posypać kakao.
Źródło: kwestiasmaku.com
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
drukuj przepis
5 komentarzy
bardzo kusząca propozycja. Raz robiłam tiramisu z malinami i to połączenie jest naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńwygląda jak milion dolarów!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :) A jeszcze plus ten wspaniały smak... mmmm.... Polecam :)
UsuńA czy zamiast likieru może być malibu kokosowe
OdpowiedzUsuńTeoretycznie tak... ale mocno zmieni to zasadniczy smak, który kojarzy się z tiramisu - ponieważ amaretto ma posmak migdałowy, a malibu kokosowy.
Usuń