Sernik "Świąteczny Księżyc"

by - grudnia 27, 2012



Okazuje się, że sernik nie musi mieć zawsze klasycznego kształtu koła lub prostokąta, ale może również zadziwić swoją formą i stanowić bardzo ciekawą świąteczną dekorację. Tym razem sernik - księżyc. Wystarczy upiec okrągły sernik, odciąć z niego niewielką część, polać całość czekoladą i ozdobić marcepanowymi gwiazdkami. Przepis podstawowy zaczerpnęłam z etykiety na opakowaniu serka Dr. Oetker.

Składniki na spód:
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiej margaryny
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 6 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
  • 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej
  • 50 g masy marcepanowej na gwiazdki
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie blaszki - tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temp. 190ºC. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej twaróg. Żółtka wymieszać z 1 szklanką cukru pudru i z cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania resztę pudru pudru.
Do masy serowej dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto i  wyrównać.
Całość piec przez około 60-70 minut w temp. 180ºC. Odstawić do wystudzenia.
Przy pomocy dużego talerza odciąć kawałek sernika - tak, aby przypominał kształtem księżyc (fot.1).
Polewę czekoladową przygotować wg zaleceń na opakowaniu i pokryć nią całe ciasto (fot.2). Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i powycinać z niej gwiazdki, którymi następnie udekorować nasz księżyc.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. Fajny pomysł. Sernik prezentuje sie pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychotka. Uwielbiam serniki :) Twój ma w dodatku wyjątkowy kształt :)

    OdpowiedzUsuń