Drożdżówki mocno kokosowe
Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zahipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo.
Składniki na ciasto (6-7 dużych drożdżówek):
- 300 g mąki pszennej
- 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania
- wiórki kokosowe do posypania
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeżeli robimy drożdżówki ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba przygotować rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Kiedy już składniki się połączą, pod koniec ugniatania dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie kokosowe. Mleko wlać do rondelka, dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną, zamieszać. Chwilę pogotować, cały czas mieszając (Uwaga! Bardzo się przypala). Gdy zacznie gęstnieć dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych części (fot.1), z których uformować kulki (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2), zwinąć jak naleśnika (fot.3). Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nie przecięty (fot.4). Spleść ciasto ze sobą (fot.5). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę (fot.6). Tak przygotowane drożdżówki ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie, ponieważ mocno rosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
drukuj przepis
7 komentarzy
zrobię na pewno!! wyglądają pysznie!!
OdpowiedzUsuńIdę robić:) Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Wyglądają niezwykle smakowicie! Ja niedawno robiłam drożdżówki z chałwą:)
OdpowiedzUsuńOj... Drożdżówki z chałwą brzmią bardzo smakowicie :-) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńcudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńFajny blog. Tego typu blogi inspirują mnie do utworzenia własnego blogu o ciastach, który właśnie został założony - i do pisania czas zasiąść:)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) I oczywiście trzymam kciuki za Twój blog! Mam nadzieję, że da Ci on tyle przyjemności - ile mój daje mi :)
OdpowiedzUsuń