Rolada serowa na zimno
To jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.
Składniki na sernik:
- ½ kg białego półtłustego sera
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao
- 35 szt. herbatników typu "petit beurre"
Składniki na polewę:
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki kakao
Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać (fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.
Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2
(fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach
(fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową
(fot.4). Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały"
(fot.5). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto
(fot.6)
i całość ponownie wstawić do lodówki.
drukuj przepis
1 komentarzy
Ja to ciasto składałam w piramidkę. ;) Ten pomysł zwijania w roladę jest również ciekawy.
OdpowiedzUsuń