Bananowe muffinki z szafranem
Tym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać, że i tym razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo.
Składniki na 24 muffinki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 banany
- 4 g szafranu
Składniki na lukier:
- 15dkg cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2).
Banany obrać i pokroić na drobne kawałeczki (fot.3). Wrzucić je do ciasta. Dodać szafran i całość ponownie dobrze wymieszać.
Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾
wysokości
(fot.4).
Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.
Źródło: smacznemuffiny.blox.pl
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
drukuj przepis
1 komentarzy
bardzo lubię bananowe wypieki... ich słodycz jest niesamowita :)
OdpowiedzUsuń