Pyszny torcik malinowy
Nie mogłam oprzeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik malinowy.
Składniki :
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 90 g mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 torebka galaretki malinowej
- 2 łyżki żelatyny
- 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać delikatnie do masy jajecznej. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, a następnie przelać do niej masę jajeczną (fot.1). Wyrównać. Piec około 15 minut w temp. 200ºC.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2), a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3). Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4).
Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego.
drukuj przepis
3 komentarzy
jestem zauroczona tym torcikiem :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam, jest pyszny i ślicznie się prezentuje, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę :) I zachęcam do wypróbowania innych, moich przepisów...
OdpowiedzUsuń