Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami, to połączenie delikatnego, kruchego spodu z masą serową i truskawkami. Pychota dla wszystkich miłośników truskawek. Tarta nie jest zbyt słodka, lekka - więc na pewno wielu z was przypadnie do gustu.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 kg serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 1/2 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
Mąkę przesiać, wsypać cukier, dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.
Truskawki umyć. Usunąć szypułki i pociąć na plasterki. Posypać cukrem i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. Po tym czasie wyjąć tartę i ułożyć na wierzchu, dosyć ściśle, plasterki truskawek (fot.4). Najpyszniejsza jest zaraz po przyrządzeniu. Smacznego :)
drukuj przepis
2 komentarzy
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie !
OdpowiedzUsuń