Tarta z truskawkami

by - sierpnia 12, 2012



Tarta z truskawkami, to połączenie delikatnego, kruchego spodu z masą serową i truskawkami. Pychota dla wszystkich miłośników truskawek. Tarta nie jest zbyt słodka, lekka - więc na pewno wielu z was przypadnie do gustu.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka 
Składniki na masę:
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
Dodatkowo:
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
Mąkę przesiać, wsypać cukier, dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.

Truskawki umyć. Usunąć szypułki i pociąć na plasterki. Posypać cukrem i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. Po tym czasie wyjąć tartę i ułożyć na wierzchu, dosyć ściśle, plasterki truskawek (fot.4). Najpyszniejsza jest zaraz po przyrządzeniu. Smacznego :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy