Rolada truskawkowo-kokosowa
Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- sok z 1 cytryny
- 125 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 75 g cukru pudru
- 2 opakowania Śmietan-Fix
- 400 g truskawek
- 50 g wiórków kokosowych
- kilka truskawek w całości
- kokosowe kulki (np. Rafaello)
- łyżka cukru
Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć papier i zwinąć je wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką (fot.3).
Śmietanę ubić z 75 g cukru pudru oraz Śmietan-Fixem. Dodać 50 g wiórków kokosowych.
Ciasto rozwinąć, posmarować 3/4 ubitej śmietany. Ułożyć pokrojone truskawki (fot.4) i zrolować. Wierch posmarować resztą śmietany, udekorować truskawkami i przekrojonymi na pół kulkami Rafaello.
drukuj przepis
4 komentarzy
Wspaniała rolada! Bardzo apetyczna :)))
OdpowiedzUsuńTruskawki i kokos, prawdziwa rozpusta dla zmysłów;)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :) Niewiele pracy a efekt wyśmienity.
OdpowiedzUsuńale ładna z tymi truskawkami!
OdpowiedzUsuń