Kruche babeczki z jabłkami
Tym razem przepis na babeczki z jabłkami. Są wyjątkowo delikatne i kruche. Naprawdę polecam. Użyłam do nich gotowych, prażonych jabłek ze słoika – ale jak najbardziej można przyrządzić je samemu.
Składniki na 12 szt.:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 900 g prażonych jabłek
- cukier puder do posypania
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto (fot.1). Jeżeli nie będzie nam się ładnie lepić można dodać około 3 łyżek wody. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować foremki do babeczek. Wysmarować je dobrze tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm i powycinać z niego krążki większe od foremek o 1 cm. Ja użyłam do tego celu 0,5 litrowego kubka. Krążkami ciasta wylepić wszystkie foremki, w taki sposób żeby brzegi ciasta wystawały poza foremkę (fot.2). Następnie nałożyć jabłka (fot.3). Teraz z pozostałej części ciasta wyciąć krążki o średnicy równej brzegowi foremek i nałożyć je na wierzch, zamykając jednocześnie każdą z babeczek zaciskając palcami krawędzie, tak jak byśmy lepili pierogi (fot.4). Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
drukuj przepis
3 komentarzy
Są sliczne :)))
OdpowiedzUsuńBabeczki PYSZNE:)))))ROBIĘ JE DOSŁOWNIE CO 3 DNI I JESZCZE SIĘ NIE ZNUDZILY.......Ja do jabłek dodaje jeszcze borówki i maliny(okolo 3-4 sztuk)-zawsze wychodzą super:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zasmakowały :) Też je uwielbiam!
OdpowiedzUsuń