Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami, to połączenie wszystkiego co uwielbiam... puszystej, delikatnej masy twarogowej, lekko kwaskowych wiśni i słodkiego kruchego ciasta kakaowego. Pychota. Dzięki wiśniom sernik nie jest zbyt słodki, po prostu idealny :)
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg)
- Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste)
- 125 g margaryny
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 100 ml mleka
- 1 mały cukier waniliowy
- 350 g mrożonych wiśni
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Podzielić na 2 części (fot.1), włożyć do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.
Rozpuścić i ostudzić margarynę. Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, żółtka, mleko, 1 szklankę cukru, cukier waniliowy, Sernix, ostudzony tłuszcz dokładnie zmiksować. Ubić na sztywno oddzielone białka, dodając pod koniec ubijania 1/3 szklanki cukru. Ubitą pianę dodać delikatnie do masy serowej. Delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką.
Przygotować blachę o wymiarach 23 x 28 cm. Wysmarować tłuszczem tylko dno, brzegi zostawić nie smarowane. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce z dużymi oczkami (fot.2). Wyłożyć masę serową, a następnie równomiernie rozłożyć na niej zamrożone wiśnie lekko wciskając je w masę palcem (fot.3). Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (fot.4).
Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa :)
drukuj przepis
1 komentarzy
Дякую
OdpowiedzUsuń