Mazurek marcepanowy
Niezbędny element każdego Wielkanocnego stołu - Mazurek. Tym razem mazurek z kruchym, delikatnym spodem z ciasta marcepanowego, przełożony dżemem truskawkowym i udekorowany różnymi polewami. Rodzaj dżemu i polewy możemy dobierać indywidualnie, wg własnego uznania. Istotą tego mazyrka zdecydowanie jest ciasto.
Składniki na spód marcepanowy:
- 20 dag masy marcepanowej
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka do ciasta
- 1 żółtko do posmarowania
- słoik dżemu truskawkowego
- różne polewy do dekoracji
- bakalie i owoce do dekoracji
Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę.
Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut w temp. 175°C.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm. Z pozostałego ciasta wytoczyć cienkie wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście równomierną kratkę (fot.2). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować surowym, zmąconym żółtkiem. Piec na złoto w temp. 180°C.
Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Następnie równomiernie posmarować nim spód marcepanowy (fot.3). Na blacie marcepanowym ułożyć blat z ciasta kruchego. Lekko docisnąć.
Wierzch udekorować według uznania - różnymi polewami i bakaliami (fot.4).
drukuj przepis
0 komentarzy