Babka drożdżowa

by - kwietnia 23, 2011



Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. I u mnie również nie mogło jej zabraknąć w tym roku. Babka drożdżowa to ciasto bardzo puszyste, wilgotne i długo utrzymujące świeżość. W związku z tym można ją upiec nawet 2 dni przed świętami, a w kulminacyjnym momencie nadal będzie zachwycać :)

Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Z mąki, drożdży, cukru, żółtek, jajka, szczypty soli oraz ekstraktu waniliowego bardzo dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (fot.1). Po tym czasie dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2). Piec około 30 minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Babka wyrasta wysoka, a ciasto jest bardzo puszyste. Serdecznie polecam :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. witaj! piekłam babeczkę i zapomniałam przesłać komentarz-wspaniała w smaku przypomina mnie i mojej rodzinie włoskie ciasto drożdzowe panettone,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń