Sernik z brzoskwiniami
Sernik już jest pysznym ciastem samym w sobie... ale jeszcze gdy dorzucimy odrobinę owoców, to już absolutna rewelacja! I taki jest właśnie zaproponowany przeze mnie dzisiaj przepis na sernik z brzoskwiniami. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a dodane na wierzchu brzoskwinie, pokryte puszystą pianką i posypane kruszonką, idealnie dopełniają całość. Serdecznie polecam.
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg)
- Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste)
- pół kostki margaryny
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć folią i włożyć na minimum 1 godzinę do zamrażarki.
W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem, dodać miękką margarynę, Sernix i małymi porcjami ser.
Brzoskwinie dobrze odsączyć na sitku. Połówki owoców pokroić na 6 części. Białka ubić z cukrem.
Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem. Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować je na wymiar spodu formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku (fot.1). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Wyciągnąć z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i go zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypując nim wierzch ciasta (fot.2).
Całość piec w temp. 180ºC około 1 godziny (maks. 1 godz. 20 minut). Po 30 minutach od momentu włożenia sernika do piekarnika blaszkę można przykryć folią aluminiową, tak aby nie spalił nam się wierzch ciasta.
Sernik zainspirowany przepisem na blogu - Na Miotle
drukuj przepis
0 komentarzy