Świąteczne ciasteczka maślane

by - grudnia 07, 2025

Jeśli kochasz świąteczne dekoracje, ale masz ochotę na coś innego niż tradycyjne pierniczki, te świąteczne ciasteczka maślane będą idealną alternatywą. Delikatne, kruche i subtelnie waniliowe, stanowią doskonałą bazę pod kreatywne zdobienie lukrem królewskim.
W tym przepisie ciasteczka mają prostokątny kształt, dzięki czemu z łatwością można na nich stworzyć piękne, świąteczne figurki. Lukier królewski barwiony spożywczymi kolorami, pozwala wyczarować całą świąteczną galerię: klasycznego Mikołaja, eleganckiego dziadka do orzechów, uśmiechniętego bałwanka czy uroczego misia polarnego. Każde ciastko staje się małym, jadalnym dziełem — słodkim, kolorowym i pełnym świątecznego klimatu.
Te ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale również smakują tak, jak powinny smakować święta: maślanie, krucho i z delikatną nutą wanilii. Najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie zachowają swoją świeżość i chrupkość nawet przez kilkanaście dni — choć w praktyce zwykle znikają znacznie szybciej :-).

Z podanych składników otrzymamy około 30 ciasteczek.


Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka

Lukier królewski:

  • 2 surowe białka jajka (po ok. 35 g)
  • 300 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • barwniki spożywcze
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. 
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na placki o grubości około 4 mm. 
Z każdego z nich wycinać prostokątne ciasteczka 2,5x9 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia.

Lukier najlepiej przygotowywać partiami, używając do tego za każdym razem 1 białko (35 g), 150 g cukru pudru, 10 kropli soku z cytryny.
Cukier puder dokładnie przesiać. Dodać białko i 10 kropli soku z cytryny. Ucierać mikserem ręcznym przez 10 minut na niskich obrotach. Nie należy skracać czasu ucierania! Lukier musi być gładki, lśniący i nie napowietrzony bąbelkami powietrza. 

Lukier porozkładać do małych miseczek, pododawać wybrane barwniki spożywcze i mieszać łyżeczką do uzyskania pożądanego koloru.
Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. 
Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając sok z cytryny.

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy