Babka cynamonowa z kandyzowaną dynią
Ta babka to kwintesencja jesiennego wypieku – wilgotna, puszysta i wypełniona korzennym aromatem cynamonu. Dzięki dodatkowi dyni zyskuje naturalną słodycz oraz piękną, złocistą barwę, a delikatna śmietanka i odrobina masła nadają jej aksamitną strukturę. To ciasto, które nie kruszy się przy krojeniu, lecz zachowuje przyjemną wilgotność przez dłuższy czas.
Wyjątkowego charakteru nadaje mu także cynamonowa mieszanka zatopiona w cieście – lekko karmelowa, korzenna, o głębokim smaku, który idealnie współgra z dyniowym wnętrzem. Całość wieńczy prosty, klasyczny lukier, który dodaje wypiekowi elegancji i lekkości.
Nie można pominąć kandyzowanej dyni, która staje się nie tylko piękną ozdobą, ale i ciekawym akcentem smakowym. Jej delikatna słodycz i lekka chrupkość przełamują miękką, wilgotną strukturę ciasta, czyniąc każdy kęs wyjątkowym.
To babka, która wspaniale sprawdzi się do popołudniowej kawy. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie wyjątkowa – aromatyczna, pełna smaku i jesiennego ciepła.
Składniki na ciasto:
- 1 mała dynia ok. 1,3 kg (np. hokkaido)
- 3 jajka (L)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju
- 40 g roztopionego masła
- 120 ml śmietanki kremówki 30%
- 280 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Mieszanka cynamonowa:
- 6-7 łyżek ciasta
- 40 g brązowego cukru
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 20 ml śmietanki kremówki
Lukier:
- 1 białko (L)
- 150 g cukru pudru
- 6-7 kropli soku z cytryny
Dodatkowo (do kandyzowanej dyni):
- ¼ szklanki drobnego cukru
- ½ łyżki masła
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra-dół). Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu, na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut do miękkości, najlepiej sprawdzić wbijając widelec, powinien łatwo wchodzić w miąższ dyni. Wyjąć z piekarnika i odstawić d wystygnięcia.
Część dyni odłożyć i pokroić na drobniutką kosteczkę (5x5 mm). Będziemy potrzebować ½ szklanki do przygotowania kandyzowanej posypki na wierzch ciasta.
Resztę miąższu oddzielić łyżką od skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree.
3 jajka, 150 g cukru i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na gładką, puszystą masę (przez około 10 minut). Dodać (wlewając strumykiem powoli) 100 ml oleju, 40 g roztopionego masła, 120 ml śmietanki kremówki 30% i odważone 200 g puree z dyni. Wymieszać na małych obrotach miksera.
280 g mąki przesiać razem z 1 łyżką proszku do pieczenia. Dodawać po jednej łyżce do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z tak przygotowanego ciasta odłożyć 7 łyżek do osobnej miski. Dodać 40 g brązowego cukru, 30 g roztopionego masła, 1 łyżkę cynamonu i 20 ml śmietanki kremówki. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
Przygotować formę do pieczenia 25x11 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Przekładać trochę jasnej masy, na zmianę z ciemniejszym ciastem cynamonowym, do momentu aż wyłożymy całe ciasto z obu misek.
Ciasto piec przez około 50–55 minut (to tzw. "suchego patyczka"). Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier do dekoracji. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.
Gotowy lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchu wystudzonego ciasta. Konsystencję lukru można zmieniać, wystarczy dodać cukier puder, żeby go zagęścić lub dodać sok z cytryny, żeby rozrzedzić.
Do płaskiego rondla o grubym dnie wsypać ¼ szklanki drobnego cukru, aby utworzył równą warstwę. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru (Uwaga! W tym czasie nie mieszać!). Dodać ½ łyżki masła i ½ szklanki dyni pokrojonej w małą kosteczkę (którą odłożyliśmy wcześniej). Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 3-4 minuty, aż dynia zrobi się szklista.
Ciasto udekorować kandyzowaną dynią.





















0 komentarzy