Babka cynamonowa z kandyzowaną dynią
Ta babka to kwintesencja jesiennego wypieku – wilgotna, puszysta i wypełniona korzennym aromatem cynamonu. Dzięki dodatkowi dyni zyskuje naturalną słodycz oraz piękną, złocistą barwę, a delikatna śmietanka i odrobina masła nadają jej aksamitną strukturę. To ciasto, które nie kruszy się przy krojeniu, lecz zachowuje przyjemną wilgotność przez dłuższy czas.
Wyjątkowego charakteru nadaje mu także cynamonowa mieszanka zatopiona w cieście – lekko karmelowa, korzenna, o głębokim smaku, który idealnie współgra z dyniowym wnętrzem. Całość wieńczy prosty, klasyczny lukier, który dodaje wypiekowi elegancji i lekkości.
Nie można pominąć kandyzowanej dyni, która staje się nie tylko piękną ozdobą, ale i ciekawym akcentem smakowym. Jej delikatna słodycz i lekka chrupkość przełamują miękką, wilgotną strukturę ciasta, czyniąc każdy kęs wyjątkowym.
To babka, która wspaniale sprawdzi się do popołudniowej kawy. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie wyjątkowa – aromatyczna, pełna smaku i jesiennego ciepła.
- 1 mała dynia ok. 1,3 kg (np. hokkaido)
- 3 jajka (L)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju
- 40 g roztopionego masła
- 120 ml śmietanki kremówki 30%
- 280 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6-7 łyżek ciasta
- 40 g brązowego cukru
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 20 ml śmietanki kremówki
- 1 białko (L)
- 150 g cukru pudru
- 6-7 kropli soku z cytryny
- ¼ szklanki drobnego cukru
- ½ łyżki masła
0 komentarzy