Sernik z brzoskwiniami, kokosem i makiem
Ten sernik jest idealnym zestawieniem smaków w jednym cieście. Kremowa i aksamitna masa serowa na kruchym cieście, pod delikatną bezą z dodatkiem maku i wiórków kokosowych. Poezja smaku. Jestem pewna, że takim ciastem zachwycicie swoich gości i wszystkich domowników :)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g masła (schłodzonego)
- 50 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 140 g maku suchego (niemielonego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć, można dodać 2 łyżki zimnej wody.
Ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta. Każdą z nich zawinąć osobno w folię spożywczą i schować do zamrażarki na około 1 godzinę.
Po tym czasie, wyjąć większą porcję ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ugnieć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Podpiec kruche ciasto przez około 15 minut (grzanie góra- dół).
Teraz czas na masę serową. Do tego ciasta nie polecam sera z wiaderka, ponieważ może on nie "udźwignąć" ciężaru bezy z makiem i wiórkami. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Szybko i dokładnie zmiksować razem. Odstawić na bok.
Białka, do warstwy makowo-kokosowej zmiksować lekko ze szczyptą soli. Następnie powoli dosypywać cukier i zmiksować na najwyższych obrotach, aż białka będą bardzo gęste i lśniące. Odstawić mikser. Dodać suchy mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać (najlepiej za pomocą drewnianej łyżki).
Na podpieczony spód wyłożyć po kolei:
- pokrojone w kostkę i dobrze odsączone brzoskwinie,
- masę serową,
- warstwę makowo-kokosową,
- mniejszą część kruchego ciasta, startą na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C.
Piec całość przez około 60-70 minut (grzanie góra- dół).
Po tym czasie - wyłączyć piekarnik, a ciasto zostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.
Kiedy ciasto będzie już zimne, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło (z niewielkimi zmianami): wypiekibeaty.com.pl
1 komentarzy
Przepis wart wypróbowania. Serniczek wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń