Ciasto - świąteczna chatka
Proste i bardzo efektowne ciasto w kształcie ośnieżonej chatki - smakiem nawiązujące do tort szwarcwaldzkiego. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Pomysł na wygląd tego ciasta można wyszukać na różnych portalach, np. Pinterest czy Instagram, ale ja musiałam w tym roku stworzyć własną wersję. Zachęcam Was do wykonania tego ciasta, na pewno zaimponujecie nim nie tylko dzieciom ;)
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 100 g drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- szczypta soli
- 25 g kakao
- 4 łyżki zimnej wody
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- 400 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Czekoladowy ganache:
- 150 g gorzkiej czekolady (max 64% kakao)
- 150 g śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
- wiśnie w zalewie (wydrylowane)
- biszkopty Savoiardi (takie jak do Tiramisu)
- cukier puder (do posypania dachu)
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Do małej miseczki przesiać kakao i mąkę. Odstawić na bok.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na pianę przez około 1 minutę (na wysokich obrotach). Po tym czasie stopniowo (po 1 łyżeczce) dosypywać cukier, cały czas ubijając całość. Miksować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka i dalej miksować całość przez 10-15 sekund. Na koniec wlać 4 łyżki zimnej wody i miksować kilka sekund.
Gdy masa jajeczna jest już gotowa, odstawić mikser i stopniowo, za pomocą szpatułki wmieszać przesianą mąkę z kakao, wsypując po 1 łyżce mieszanki. Masy nie należy mieszać zbyt energicznie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Przygotować formę o wymiarach 33x24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 30 minut (grzanie góra-dół), do momentu "suchego" patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, nie wyciągając z formy.
Wystudzony biszkopt pociąć na paski:
- 3 paski o szerokości 8 cm,
- 1 pasek o szerokości 6 cm,
- 1 pasek o szerokości około 2 cm.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę 30% przełożyć do miski i miksować razem, do momentu, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo, żeby krem się nie zważył). Pod koniec ubijania dosypać cukier puder i cukier waniliowy.
Część kremu odłożyć na później, do ozdobienia dachu chatki.
Wiśnie dokładnie odsączyć, ale zalewę zachować do nasączania biszkoptu.
Przygotować prostokątny, płaski talerz. Ułożyć na nim pierwszy pasek ciasta (24 x 8 cm). Namoczyć go równomiernie zalewą wiśniową. Wysmarować warstwą bitej śmietany z mascarpone, a w środek wcisnąć kilka odsączonych wiśni (fot.1).
Następnie powtórzyć wszystkie czynności, żeby zbudować domek - układając paski ciasta od najszerszego, do najwęższego (fot.2). Krem wyrównać, tak żeby stworzyć jednolitą bryłę (fot.3).
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zalać śmietaną kremówką 36%. Podgrzać razem w kąpieli wodnej, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzonym ganache "wytynkować" ściany chatki (fot.4), odkładając niewielką ilość na przymocowanie pierniczkowych okien i drzwi.
Biszkopty Savoiardi wyjąć z opakowania i ułożyć "daszek" (fot.5). Jeżeli zajdzie potrzeba, biszkopty można dociąć od góry. Wierzch ciasta ozdobić odstawionym wcześniej kremem śmietanowym, imitując śnieg na dachu (fot.6). Chatkę wstawić do lodówki.
Upiec kilka pierniczków na drzwi i okna (z dowolnego przepisu). Ozdobić je lukrem i przymocować za pomocą ganache, do naszej konstrukcji (fot.7). Całość posypać cukrem pudrem (fot.8).
Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze się "związały".
0 komentarzy