wtorek, grudnia 15, 2020

Świąteczny PickUp z piernika


W tym roku zdecydowałam się na wykonanie z piernika, modelu samochodu PickUp, nawiązującego wyglądem do amerykańskich samochodów z lat 30-stych. Pracy jest sporo, ale zobaczcie jaki efekt! :) Na pace PickUp-a umieściłam choinki, ale równie dobrze można ją wypełnić małymi prezentami lub piernikowymi ludzikami. 
Przepis wykorzystałam ten sam, który podawałam już wcześniej przy domku z piernika - ponieważ najlepiej mi się nim pracuje. Wszystko wykonane jest w wersji jadalnej - więc, kiedy skończą się święta, a dzieci nacieszą się jego wyglądem - samochód można w całości skonsumować :)

Składniki: 
  • 500 g miodu
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • torebka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier do sklejania elementów:
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • 6-7 kropli soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao

Lukier do dekoracji:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 6-7 kropli soku z cytryny

Dodatkowo (opcjonalnie):
  • zielona masa cukrowa do choinek


W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. 

Wydrukować szablony na sztywnym papierze (do pobrania tutaj  ). Powycinać wszystkie elementy (fot.1)

Wyjąć ciasto z lodówki, oderwać kawałek i rozwałkować jeden placek na grubość 5 mm. Wyciąć z niego "podstawę pickup-a". Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu).

Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć z niego pozostałe elementy pickup-a.

Układać je również na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Najlepiej posegregować elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić na kratce (fot.2).
Jedynym elementem, który różni się od reszty są przednie nadkola. Żeby upiec je w pożądanym, wygiętym kształcie - najlepiej przygotować formę z folii aluminiowej, która w przekroju będzie miała kształt "podstawy przedniego koła" (fot.3-4). Bardzo ważne jest, żeby te dwa elementy obficie podsypać mąką od spodu, ponieważ mogą "przykleić" się zbyt mocno do folii i ciężko je będzie oderwać.
Jeżeli dodatkowo chcemy wykonać jeszcze jakieś dodatkowe elementy typu lampy, klaksony czy lusterka - to należy je dodatkowo wyciąć i upiec również teraz wg własnej interpretacji.

Przygotować lukier do sklejania elementów. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier i kakao, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.
Najpierw skleić pakę pickup-a (fot.5). W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem i ułożyć je na podstawie. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał". Następnie połączyć elementy szoferki: tył, boki szybę i maskę. Na koniec dokleić dach i tylne nadkola (fot.6). Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.

Ważne! Jeżeli niektóre elementy są zbyt duże, bo "urosły" za bardzo podczas pieczenia, można je podocinać ostrym nożykiem, tak żeby wszystko zgadzało się z szablonami. Najlepiej docinać od razu po upieczeniu, kiedy piernik jest jeszcze miękki.

Po tym czasie dokleić tylne półkola (fot.7), tak żeby podtrzymywały całą konstrukcję. Następnie: koła tylne (fot.8), podstawy przedniego koła, nadkola przednie, koła przednie (fot.9) i zderzaki. Odstawić do zastygnięcia.

Przygotować lukier do dekoracji. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.
Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub do szprycy cukierniczej i dekorować według uznania (fot.10). Konsystencję lukru można zmieniać, wystarczy dodać cukier puder, żeby go zagęścić lub dodać sok z cytryny, żeby rozrzedzić.
Choinki na pakę pickup-a można wyłożyć gotową masą cukrową, ale można również ozdobić je samym białym lukrem.
Miłej zabawy :)



  drukuj przepis

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza