środa, grudnia 09, 2020

Klasyczne pierniczki korzenne

Pyszne, klasyczne pierniczki, słodzone miodem naturalnym, z dodatkiem aromatycznej przyprawy korzennej. Przepis jest na tyle uniwersalny, że w zależności od tego jak grube wykonamy nasze pierniczki i jak długo będziemy je piekli, to będą one miękkie lub twardsze. Te miękkie można jeść praktycznie od razu, a te twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do metalowej, szczelnie zamykanej puszki. 

Składniki:
  • 25 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1/2 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 torebki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Na lukier:
  • 1 białko jaja (rozm. M)
  • 150 g cukru pudru
  • 5 kropli soku z cytryny 

W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.  

Rozwałkować na grubość około 3-5 mm (w zależności od tego, czy chcemy bardziej czy mniej twarde pierniczki) (fot.1) i wyciąć foremkami ulubione kształty (fot.2).

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu). Wystudzić na kratce (fot.3).
Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.

Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub do szprycy cukierniczej i dekorować według uznania (fot.4). Konsystencję lukru można zmieniać, wystarczy dodać cukier puder, żeby go zagęścić lub dodać sok z cytryny, żeby rozrzedzić.


0 komentarzy :

Publikowanie komentarza