Muffinki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi

by - grudnia 05, 2020


Jeżeli macie problem z budzeniem członków rodziny w weekendowy, pochmurny poranek - koniecznie upieczcie te muffinki. Działają :) Ich cudowny aromat unosi się w całym domu... Muffinki są mięciutkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wypełnione sporą ilością jabłek i płatków owsianych. Najlepiej smakują rano, zaraz po upieczeniu - podawane ze szklanką mleka. Z podanych składników otrzymamy 12 szt. muffinek.

Składniki: 
  • 2 jajka
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka (szara reneta)
  • 50 g płatków owsianych (górskich) + trochę do posypania  

Jajka roztrzepać z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodać jogurt i olej. Wymieszać dokładnie.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki i wymieszać delikatnie z resztą masy. Należy pamiętać, żeby nie mieszać zbyt długo, bo muffinki wyjdą twarde i gumowate.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta. Rozdzielić całość pomiędzy zagłębienia w formie na muffinki wyłożonej papilotkami.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią, po czym podawać jeszcze lekko ciepłe lub wystudzone na kratce.

Źródło przepisu: brunetkawkuchni.com

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy