niedziela, listopada 22, 2020

Tarta z gruszkami bez pieczenia


Pyszna jesienna tarta z gruszkami, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym i z puszystym kremem mascarpone. Idealny przepis na prostą i jednocześnie pyszną tartę bez pieczenia.

Składniki na spód:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej

Krem mascarpone:
  • 375 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Syrop do gotowania gruszek:
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo: 
  • 5 gruszek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pekan

Herbatniki przełożyć do misy blendera i pokruszyć na piasek (fot.1). Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do ciastek i dokładnie wymieszać, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dno i boki wysmarować masłem, a następnie wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć ją w dno i boki formy (fot.2). Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki.

Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cynamon. Zamieszać i zagotować całość do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W tym momencie włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut (fot.3). Kiedy owoce zmiękną, wyjąć je z syropu i odłożyć do całkowitego wystudzenia - najlepiej na sitku, żeby dokładnie pozbyć się nadmiaru płynu.

Serek mascarpone, śmietankę, cukier i cukier waniliowy przełożyć do wysokiej miski i ubijać całość mikserem, przez około 2 minuty, aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty.

4 połówki gruszek pokroić na kosteczkę i ułożyć je na ciasteczkowym spodzie tarty (fot.4). Następnie owoce przykryć warstwą kremu mascarpone. Najłatwiej będzie nam go rozprowadzić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwykłego woreczka plastikowego, naciętego w jednym rogu. Później wystarczy tylko wyrównać warstwę (fot.5).
Resztę gruszek pokroić w plasterki i udekorować nimi wierzch tarty (fot.6). Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami pekan i gotowe! :)
Przechowywać w lodówce.

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza