niedziela, października 11, 2020

Tarta serowa z bananami

Delikatna i aksamitna tarta na ciasteczkowym spodzie. Jej wypełnienie stanowi puszysta masa serowa z dodatkiem musu bananowego, a górę wieńczy masa śmietanowa ozdobiona wiórkami czekoladowymi, orzechami pekan i bananami. Niebanalna propozycja na niejedno spotkanie ze znajomymi. Na pewno długo o niej nie zapomną ;)

Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych,
  • 60-70 g rozpuszczonego masła.

Masa serowo-bananowa:
  • 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia),
  • 125 g cukru,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 30 g budyniu bananowego bez cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe banany.

Masa śmietanowa:
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Dodatkowo do dekoracji:
  • plasterki banana,
  • orzechy pekan,
  • wiórki czekoladowe.

Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła (60 g) i sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal bardzo się kruszy dodać pozostałe 10 g masła.
Przygotować formę na tartę o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować ją cienko masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Do wyrównania powierzchni można się posłużyć dnem szklanki (fot.1). Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.

Teraz czas na masę serowo-bananową.
Uwaga! Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki masy serowej miały temperaturę pokojową.
Ser zmiksować z proszkiem budyniowym, ekstraktem waniliowym, śmietaną i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, krótko miksując po każdym. Banany obrać i zblendować na mus. Dodać do sera i dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać do formy z ciasteczkowym spodem (fot.2). Masę należy wlać do takiego poziomu, aby do krawędzi tarty zostało około 1 cm wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości. Miksować do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
Przygotowaną masę śmietanową wyłożyć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego (fot.3) lub woreczka foliowego przyciętego na jednej z krawędzi. Wierzch posypać wiórkami z czekolady. Udekorować bananami i orzechami pekan (fot.4).

Przechowywać w lodówce.



  drukuj przepis

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza