środa, października 28, 2020

Strasznie czekoladowe babeczki


Dzisiaj coś dla miłośników czekolady - czyli dla większości z nas :) Delikatne, mięciutkie babeczki z dodatkiem roztapiającej się czekolady w środku, zwieńczone aksamitnym, maślanym kremem czekoladowym - ozdobione kruchymi ciasteczkami Oreo. 
Ze względu na charakterystyczne ozdoby z nietoperzami, idealnie sprawdzą się na haloween-owych przyjęciach dla dzieci lub po prostu na niedzielny podwieczorek :)

Składniki na 12 babeczek: 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Krem kakaowy:
  • 270 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 4-6 łyżek śmietany kremówki 36%
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 12 szt. ciasteczek mini Oreo
  • 12 pojedynczych ciastek Oreo (bez kremu)
  • 12 par oczek dekoracyjnych
  • 1 łyżka gęstego lukru (do osadzenia oczek)


Zaczynamy od podziału składników na babeczki: na suche i mokre. 
W jednej misce wymieszać suche składniki (czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i kakao). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (czyli jajko, olej i mleko). Teraz do miski z suchymi składnikami dolać płynne (fot.1) i wymieszać razem mikserem - tylko do momentu połączenia składników. 
Do masy dodać pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 
Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm) (fot.2). Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka".
Gotowe babeczki wyciągnąć z formy i poukładać na kratce, żeby dobrze ostygły (fot.3)

Podczas gdy babeczki stygną, można zrobić krem kakaowy. 
Masło przełożyć do miski. Za pomocą miksera utrzeć całość do momentu, aż masło będzie gładkie i bardzo jasne (około 10 minut). Następnie dodawać porcjami cukier puder (fot.4), aż zużyjemy całe 2 szklanki. Teraz (również porcjami) dosypuj przesiane kakao. W tym momencie krem będzie bardzo sztywny.
Dodać 1/4 łyżeczki soli i 4-6 łyżek śmietany kremówki. Wymieszać wszystko razem, aż krem będzie łatwy do rozsmarowania.
Teraz czas na przygotowanie ciasteczkowych nietoperzy :) Do tego celu, potrzebne nam będzie 12 sztuk mini Oreo, 12 sztuk pojedynczych normalnych Oreo (po usunięciu kremu), 12 par oczek dekoracyjnych oraz niewielka ilość lukru do osadzenia oczek na ciasteczkach. Lukier przygotowujemy mieszając łyżkę cukru pudru z niewielką ilością wody lub soku cytrynowego. Lukier musi być gęsty, żeby dobrze trzymał się na ciasteczkach. Szczegółową instrukcję przedstawiam na zdjęciach poniżej (fot.5a-5d)
Gdy babeczki dobrze ostygną, przełożyć krem ​kakaowy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić każdą z nich (fot.6).
Na wierzch każdej babeczki nałożyć dużą ilość kremu. Ozdobić ciasteczkami Oreo (fot.7). Podawać od razu po przygotowaniu.

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza