Kokosowy 3 Bit

by - listopada 07, 2020


Kokosowa wersja popularnego ciasta bez pieczenia 3-bit. Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą budyniową, masą kajmakową i bitą śmietaną. Dla dopełnienia kokosowego smaku Wierzch ciasta posypany jest wiórkami kokosowymi.
Kokosowy 3-bit jest bardzo prosty w wykonaniu. Po całej nocy w lodówce zyskamy puszyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach ciasto dla najbliższych. Gwarantuję, że zniknie błyskawicznie :)


Składniki:
  • prostokątne herbatniki kakaowe (około 60 szt.)

Krem budyniowy:
  • budyń kokosowy bez cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej)

Warstwa śmietanowa:

  • 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 3 opakowania Śmietan-fix
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Do posypania:
  • wiórki kokosowe


Ugotować budyń na bazie 1,5 szklanki mleka, z 4 łyżkami cukru. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło do białości przez około 7 minut. Następnie dodawać po 1 łyżce wcześniej przygotowanego budyniu. 

W prostokątnej blaszce o wymiarach 23 x 33 cm (wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową) ułożyć 1 warstwę ciastek. Posmarować je kremem budyniowym (fot.1). Następnie na warstwie kremu ułożyć drugą warstwę ciastek. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em na sztywno. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę kajmakową. Posmarować nią ciastka (fot.2) i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Do odłożonej śmietany dosypać 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta (fot.3). Całość posypać wiórkami kokosowymi (fot.4).

Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. A od rana można już zajadać :) 



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy