Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

by - października 24, 2020


Niedługo Halloween. Więc muszą być jakieś straszliwe wypieki :) Dzisiaj zaproponuję pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki - imitujące zawinięte bandażami mumie. Nadzienie z dyni i jabłek z delikatnym cynamonowym aromatem, doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym, a jego zapach podczas pieczenia wypełnia w cudowny sposób, cały dom. Drożdżówki są na tyle uniwersalne, że poza sezonem Halloween - wystarczy pominąć ozdabianie ich oczkami i mamy zwykłe drożdżówki dla całej rodziny, które na pewno zasmakują każdemu.

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 1 łyżka masła
  • 200 g dyni
  • 4 jabłka (szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier wymieszany z cynamonem
  • 8 par gotowych oczek dekoracyjnych

Jabłka i dynię obrać i pokroić na drobną kostkę (około 1x1 cm). W głębokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła i wrzucić do niej jabłka z dynią. Chwilę smażyć na średnim ogniu (fot.1). Dodać 2 łyżki cukru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać (około 20 minut). Odstawić na bok do przestygnięcia.

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę. Na środku zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać ciepłe mleko, roztopione masło i wbić jajko. Za pomocą robota lub ręcznie zagnieść dokładnie ciasto (fot.2), tak żeby dobrze odchodziło od rąk.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (fot.3).

Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich rozwałkować kwadrat o wielkości 30 x 30 cm. 
Każdy kwadrat pociąć na 4 części (15 x 15 cm).
Następnie z każdego kwadratu (15 x 15 cm), wydzielić 2 części - jedną zostawić gładką, a drugą ponacinać w poziome paski o wysokości około 1 cm (fot.4).
Na lewą (gładką część nałożyć około 2 łyżki farszu dyniowo-jabłkowego (fot.5). Następnie paskami z prawej strony - nieregularnie zakryć farsz, zawijając końcówki ciasta pod spód (fot.6).
W taki sam sposób przygotować pozostałe kawałki ciasta.
Uzyskamy w ten sposób 8 drożdżówek (fot.7).
Ułożyć je na największej blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół). Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami mleka (fot.8) i posypać cukrem z cynamonem. Piec przez 30-35 minut, do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Po upieczeniu drożdżówki zdjąć z papieru do pieczenia, przełożyć na kratkę i wystudzić.
Na koniec każdą z bułeczek ozdobić parą wystających oczek :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy