Proste ciasto z rabarbarem
I w tym sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne.
Składniki na ciasto:
- 150 g margaryny Kasia
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 0,5 szklanki czerwonego soku
- 1 opak. Żelfix 2:1
- 330 g cukru
Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Włożyć do rondla, wymieszać z sokiem i żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier i gotować kilka minut, aż zniknie piana (fot.1). Wystudzić. (Można przygotować wcześniej.)
W misce lub w melakserze wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko (fot.2). Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią i oprószyć mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy.
Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową (fot.3). Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na wąskie paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę (fot.4).
Jajko dokładnie roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować nim kratkę z ciasta. Całość wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut.
Źródło przepisu: przepisy.pl
drukuj przepis
0 komentarzy