Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone
Najfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :)
Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu.
Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu.
Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.
Kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 całe jajko (M)
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 kropla olejku migdałowego
- szczypta soli
- 200 g sera twarogowego (zmielonego)
- 50 g białej czekolady
- 10 g masła
- 1 łyżka ajerkoniaku
- 1 łyżka cukru
- ziarenka z ¼ laski wanilii
- 1 mała puszka moreli w syropie
Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, jajko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem a następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8 cm (fot.1) (powinno ich wyjść około 12 sztuk, bo reszta ciasta potrzebna będzie do utworzenia rantów). Z pozostałego ciasta uformować kulki (tyle kulek - ile kółek). Z każdej kulki utworzyć długi wałeczek. Każdy wałeczek ułożyć dookoła każdego koła, by utworzyło się koło z rantem (fot.2).
Uwaga: jeśli wałeczki są mocno oprószone mąką, to brzegi kółek należy lekko przesmarować roztrzepanym białkiem, żeby wałeczek przykleił się do kółka.
Gotowe kółka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzanie góra-dół). Piec przez około 10-12 minut do momentu, aż będą lekko zarumienione. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie szykujemy masę serową do wypełnienia ciastek. Do miseczki lub do naczynia do gotowania na parze - połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą (fot.3). Podgrzewać na parze, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Rozpuszczoną masę włożyć na około 15-30 minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje.
Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Morele bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Będzie potrzebne tyle połówek ile wyszło nam ciastek.
Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów. Na wierzch każdego ciastka układać połówki moreli (fot.4). I gotowe! Jajka sadzone jak malowane :)
drukuj przepis
0 komentarzy